4 December 2018

Chili verbiedt import producten uit illegale Israëlische nederzettingen

Het Chileense parlement heeft een paar dagen geleden met een grote meerderheid voor een resolutie gestemd waarin de overheid wordt opgeroepen ‘een verbod in te stellen op de import van producten uit Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden.’ De resolutie is aangenomen met 99 stemmen vóór en slechts 7 tegen.

De resolutie stond speciaal geagendeerd op de Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk. In de resolutie staat dat ‘sinds 1947 er sprake is van permanente verdrijving van Palestijnen en verlies van hun grondgebied, waardoor het Palestijnse volk niet in staat is het recht op nationale soevereiniteit volledig te verwezenlijken.’

Mahmoud Nawajaa, algemeen coördinator bij het Palestijns BDS Nationaal Comite (BNC) is verheugd over dit besluit: “Wij zijn verheugd dat het Chileense parlement op de Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk heeft gestemd voor concrete solidariteitsmaatregelen en eerbiediging van het internationaal recht. Wij roepen de Chileense regering op gehoor te geven aan de resolutie en er voor te zorgen dat er geen producten uit illegale Israëlische nederzettingen het land meer binnenkomen.

Israëls economie profiteert van zijn illegale praktijken van apartheid, kolonisatie en bezetting. Het wordt tijd dat alle landen in Latijns Amerika en in de rest van de wereld hun medeplichtigheid aan Israëls schendingen van internationaal recht beëindigen. Het weren van producten uit illegale Israëlische nederzettingen, die gebouwd zijn op gestolen Palestijns land, is niet voldoende. Om zijn morele en legale verplichtingen na te komen zou Chili ook met spoed een militair embargo moeten instellen tegen Israël.

De BDS beweging in Chili groeit gestaag. Eerder dit jaar werd de Chileense stad Valdivia de eerste stad in Latijns Amerika die verklaarde een ‘Israëlische Apartheidsvrije Zone’ te zijn. In 2017 stemden studenten van de Medische Faculteit van de Universiteit van Chili vóór het verbreken van de banden tussen de Faculteit en Israëlische universiteiten, in navolging van soortgelijke besluiten aangenomen door studenten Sociale Wetenschappen en Rechten.

De redactie

(deze tekst is een vertaling van dit artikel in Engelse versie)

Foto: in het parlement van Chili

BDS Nederland op Twitter