7 January 2019

Israël anno 2019: minister van Justitie belt met moeder van verdachte terreuraanslag, ‘blijf sterk’.

De dood van Aisha Rabi

Aisha Rabi is de Palestijnse vrouw die bijna drie maanden geleden om het leven kwam als gevolg van een aanslag door stenengooiers uit een joodse nederzetting. De aanslag was er één van een groeiend aantal aanslagen op Palestijnen door terroristen op de Westoever. De ‘vermoedelijke daders’ zijn vorige week door de politie meegenomen en worden nu verhoord. Dat wijst niet op grote haast zou je zeggen, maar de moeder van een van de verdachten nam het heft voor de zekerheid in eigen handen.

Minister leeft mee met de familie (van de dader)

Vanuit de rechtszaal – daar werd geprotesteerd tegen het feit dat de verdachten nog geen advocaat hadden gezien – belde de moeder met de minister van Justitie Ayelat Shaket. Die stond haar tot twee keer toe te woord en had tussentijds contact met de baas van het Openbaar Ministerie, Nitzan. De gesprekken lekten uit (of misschien vond de minister het in verkiezingstijd niet erg dat dit bekend werd), zodat Haaretz kon melden dat aan Nitzan te verstaan was gegeven dat hij zijn ondergeschikte, de districtsaanklager kort moest houden: “I’ve made the point clear to him and he made sure the district prosecutor follows (the case) in person and reports to him, … They’ve highlighted it and are well aware of it.” Dat een minister zich door de moeder van een terrorismeverdachte laat sturen werd nog geïllustreerd door het citaat (moeder tot minister), “ga erop af, sla namens mij op de tafel” (go, bang the table for me).

Verziekt klimaat

Het verziekte klimaat rond racistische aanslagen gaat verder dan alleen deze impliciete steun door de regering. In oktober j.l. direct na de aanslag noemde de Amerikaanse speciale gezant van President Trump voor het Midden-Oosten de aanslag “verwerpelijk”, zonder te verwijzen naar verdenkingen in joodse dan wel Palestijnse richting. Dat sloot goed aan bij de enige mededeling die vanuit politiekringen gedaan werd (er was censuur ingesteld rond deze misdaad), namelijk dat niet kon worden uitgesloten dat Palestijnse terroristen de auto van de vrouw voor joods hadden aangezien (“although authorities have not ruled out the possibility that a group of Palestinian stone-throwers mistook Rabi’s vehicle for an Israeli one”). Ook de minister voor toerisme Yariv Levin viel uit tegen “linkse activisten” die joodse kolonisten veroordeelden op basis van een incidentje van niks (scrap of an incident). Die laatste uitdrukking wijst er op dat deze minister wist uit welke hoek de steen kwam.

De redactie

Foto: Aisha Rabi

BDS Nederland op Twitter