8 February 2019

Amnesty eist opheffing vrijheidsbeperking Omar Barghouti

Amnesty International heeft in een verklaring geëist dat Israël de intimidatie van Omar Barghouti, mede-oprichter van de BDS beweging, stopt. Zijn bewegingsvrijheid wordt ingeperkt door chicanes van Israëlische instanties en ook wordt gespeeld met de garantie dat zijn verblijfsvergunning op tijd wordt verlengd. Het is het enige document dat Barghouti de mogelijkheid geeft om het land in te reizen en weer terug te keren.

Barghouti is al jaren slachtoffer van bedreigingen door verschillende ministers uit de regering en van ernstige vormen van pesterij. Een voorbeeld van dat laatste is, dat hij niet op tijd de juiste documenten kreeg om zijn moeder te begeleiden naar een operatie in Jordanië in verband met kanker. Minister Yisrael Katz riep onlangs Israël op om over tegaan tot “targeted civil eliminations” (gerichte burgerlijke eliminatie) van BDS leiders met behulp van inlichtingendiensten. Deze term was kennelijk bedoeld om associaties op te roepen met “targeted assassinations” (gericht doden) die gebruikt wordt in verband met Palestijnen.

Omar Barghouti is uitgenodigd om van 22 tot 26 februari deel te nemen aan en het woord te voeren tijdens een conferentie in Londen: de As van Solidariteit (Axis of Solidarity) Conferentie die wordt georganiseerd door het Tate Modern museum in Londen en de Cornell Universiteit.

De volledige verklaring van Amnesty geeft meer gedetailleerd inzicht in de methoden die Israël gebruikt om het leven van een mensenrechten activist als Barghouti moeilijk te maken.

de redactie

foto: Omar Barghouti met zijn moeder

BDS Nederland op Twitter