9 June 2018

Verbod op beelden van onderdrukking. Dolgedraaide Israëlische pr: vliegerterrorisme

Executie aangezegd wegens film

Aref Jabar, een Palestijnse activist die in Hebron samenwerkt met Human Rights Defenders kreeg vorige week zaterdag thuis bezoek van acht Israëleische soldaten. Op intimiderende wijze werd hem duidelijk gemaakt dat hij vermoord zou worden als hij door zou gaan met het documenteren van de gewelddadige behandeling van Palestijnen in zijn stad. Aref Jabar had die zaterdag daarvoor de moord op Rami Sabarneh gefilmd.

Wetgeving in de maak: geen beelden

Heel kort daarvoor – in mei j.l. – besprak een Israëlische ministeriële commissie een wetsontwerp dat een verbod inhoudt om soldaten te filmen met het doel om “het moreel van de soldaten en burgers te ondermijnen (disturbing)”. Maximum straf vijf jaar en tien jaar als de intentie aanwezig is om de staatsveiligheid te bedreigen. Het wetsontwerp werd veroordeeld door de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ). De secretaris generaal van de IFJ zei: “It constitutes a serious breach of the freedom of the press, as it precisely criminalises the work of journalists […] Censorship should not be enshrined in law, and it is media workers’ duty to inform the public”.

Vliegerterrorisme! Cartoons toegestaan?

Het Israëlische overheids persbureau (GPO) organiseerde (7 juni) een tour voor journalisten langs de Gazastrook om aandacht te vestigen op een nieuwe vorm van terrorisme: “Kite Terrorism: Press Tour of the Area Adjacent to the Gaza Strip Raises Global Awareness of New Threat.” Palestijnen laten vanuit hun openlucht gevangenis brandende vliegers op die door de wind richting de joodse staat drijven. Het GPO leverde zelf de fotoos die laten zien dat tientallen journalisten dit de moeite waard vonden. De Braziliaanse tekenaar Latuff besefte dat alleen een cartoon dit gebeuren nog adekwaat kan weergeven.

Nb: Voor wie niet gelooft dat het Israëlische leger inmiddels een ‘kite unit’ (vlieger eenheid, commandant  kolonel Nadav Livne) heeft, zie mondoweiss.net. 

De redactie

Afbeeldingen: 1 cartoon van Latuff voor Mondoweiss; 2 leger toont ingevangen vlieger

BDS Nederland op Twitter