10 April 2018

Bond van Engelse journalisten vraagt onderzoek naar moord op reporter

De National Union of Journalists (NUJ) van het Verenigd Koninkrijk en de republiek Ierland heeft zijn medeleven uitgesproken met de familie van de Palestijnse journalist Yasser Murtaja die enkele dagen geleden werd doodgeschoten door het Israëlische leger. Hij was op 6 april bezig om een demonstratie te verslaan bij Khan Yunis in de zuidelijke Gazastrook. Murtaja was een fotograaf van het Palestijnse persbureau Ain Media en was die dag een van de negen mensen die werden gedood.

Volgens het Palestinian Journalists Syndicate werden nog vijf andere journalisten gewond. De algemeen secretaris van het NUJ Michelle Stanistreet verklaarde dat Yasser Murtaja een vest droeg met het woord PRESS erop. Er kan dus volgens haar geen enkele rechtvaardiging zijn voor het gericht onder vuur nemen van deze reporter. Zij bracht haar medeleven over aan met name de vrouw en het twee jaar oude zoontje van Murtaja.

De NUJ eist een onderzoek naar de dood van Murtaja.

De Engelse krant The Guardian bericht uitvoerig over de beweging achter de grote demonstraties aan de grens van de door het Israëlische leger afgesloten Gazastrook. The Guardian doet dat onder de kop ‘Tijd voor vreedzaam verzet, zegt Gaza’s nieuwe beweging’ (Time for peaceful resistance, says Gaza’s new movement). Het zijn deze vreedzame demonstraties die Israël blijkbaar het meeste vreest, omdat die het moeilijk maken om de verhalen over het “terrorisme” van Hamas en van de Gazastrook in het algemeen als hapklare brokken aan de westerse media te verkopen. Ook in de Westelijke Jordaanoever zijn Palestijnse journalisten al jaren doelwit van het leger. De dood van Murtaja is een duidelijk signaal dat Israël geen beelden en verslagen wenst van het vreedzame protest dat in Gaza gaande is.

De redactie

BDS Nederland op Twitter