10 June 2018

Israël test wapens op mensen; Nederland duikt weg

De Nederlandse regering durft geen uitsraak te doen over de massamoord aan de grens van de Gazastrook. Over de duizenden gewonden die door de Israëlische blokkade vaak alleen met primitieve middelen geholpen kunnen worden. Onderstaand artikel geschreven door Rebecca Stead en vertaald door docP werpt een licht op de immorele basis van de Israëlische high tech sector: het testen van nieuwe wapentechnologie op mensen.

***

Op afstand bestuurbare onderdrukking: Israel heeft zijn nieuwste wapens getest op deelnemers aan de Grote Mars van de Terugkeer

Sinds het begin van de Grote Mars van de Terugkeer op 30 maart zijn 115 Palestijnen gedood en 13.000 Palestijnen gewond geraakt. Er werd met scherp geschoten op een groot aantal demonstranten vanuit Israelische posities achter de Gaza-Israel grens. Het regende traangas vanuit onbemande drones. Vlinderkogels verbrijzelden de ledematen van tal van Palestijnen.

Dit was op afstand bestuurd gewelddadig optreden tegen demonstranten: koud, klinisch en berekenend met een verwoestende uitwerking. Israel is een van wereldleiders op het gebied van het ontwikkelen van geavanceerd wapentuig en munitie en de Grote Mars van de Terugkeer vormde de ideale gelegenheid om de nieuwste producten uit te testen. Met bijna twee miljoen belegerde Palestijnen in de Gazastrook die als proefkonijn dienen, kan Israel hoog opgeven over zijn ‘in de praktijk geteste’ technologie en wapentuig in een bedrijfswereld waarin voor ethiek geen rol is weggelegd.

Er is veel aandacht geweest voor het inzetten door Israel van drones die traangas spoten op Palestijnse demonstranten en journalisten die de protesten versloegen. Afgelopen maart werden de drones voor het eerst gespot op beeldmateriaal van de Libanese tv-zender Al Mayadeen. Op de beelden waren kleine luchttoestelletjes te zien die gaspatronen afschoten op iedereen die dicht in de buurt kwam bij de Gaza-Israel grens. De Israelische krant The Times of Israel schreef dat “een woordvoerder van de Israelische Strijdkrachten zei dat de UAV [unmanned aerial vehicle – onbemand vliegtuigje -] niet bestuurd werd door het leger maar door de Grens Politie”. De Grens Politie wilde hier niet op reageren.

In een onderzoek naar Israels gebruik van dergelijke drones schreef Middle East Eye (MEE) dat “er drie types drones blijken te zijn die worden gebruikt om het gas te verspreiden.” Het eerste type is bekend als de ‘Cyclone Rio Control Drone System’ en is ontwikkeld door het Israelische bedrijf ISPRA. De andere typen zijn waarschijnlijk voor het eerst gebruikt tegen deelnemers aan de Grote Mars. MEE licht toe dat een ervan “een drone is die het gas direct vanuit het toestel vrijgeeft als een nevel” en de andere “een helikopter-achtige drone met aan boord rubberen openspringende granaten met metalen doppen die het gas verspreiden als zij vallen”.

Maar de inzet van drones is niet het hele verhaal. Israel heeft niet alleen met scherp geschoten op groepen demonstranten, maar er zijn ook berichten verschenen over het gebruik van ‘vlinderkogels’.  Volgens een artikel begin mei op de website van Al Jazeeraverklaren medische hulpverleners dat het Israelische leger op demonstranten schiet met een nieuw type kogel – nooit eerder gezien – die bekend is als de ‘vlinderkogel’, die explodeert als hij doel raakt en weefsel, aders en botten verpulvert en ernstig inwendig letsel veroorzaakt.”

Aangenomen wordt dat de Palestijnse journalisten Yaser Murtaja en Ahmed Abu-Hussein door deze ‘vlinderkogels’ zijn gedood terwijl zij aan het werk waren en duidelijk herkenbaar waren als Pers. Beide journalisten werden volgens Ashraf al-Qedra, woordvoeder van het Gazaanse Ministerie van Gezondheid, in de buik geschoten en “al hun organen [waren] helemaal kapot, verpulverd.” Hij voegde er aan toe dat de kogels de dodelijkste zijn ooit door het Israelische leger gebruikt.

Israel heeft deze nieuwe kogels op grote schaal gebruikt. Volgens een rapport vanMédecins Sans Frontières (MSF, Artsen Zonder Grenzen) “heeft de helft van de ruim 500 slachtoffers die wij in onze klinieken hebben opgenomen letsel waarbij de kogel weefsel letterlijk heeft vernietigd nadat door diezelfde kogel het bot totaal verpulverd was.”In het rapport is ook te lezen dat het aantal slachtoffers dat werd binnengebracht in de klinieken van MSF in de eerste 3 weken van de Grote Mars van de Terugkeer “groter [was] dan het totaal aantal slachtoffers dat wij gedurende 2014 hebben behandeld, toen Israels zijn militaire ‘Operation Protective Edge’ in de Gazastrook begon.

Dat Israel zijn nieuwste technologie tegen Palestijnen inzet is niets nieuws. In 2006, in de nasleep van Israels ‘terugtrekking’ uit Gaza toen Israel ongeveer 8.000 illegale kolonisten weghaalde uit hun nederzettingen in Gaza beschreef Darryl Li van de Universiteit van Chicago Gaza als een ‘laboratorium’. Volgens Li is Gaza “een plek waar Israel verschillende overheersingstechnieken test, continu experimenterend op zoek naar de optimale balans tussen maximale controle over het gebied en minimale verantwoordelijkheid voor de niet-joodse bevolking”. Li citeerde Amos Yadlin, toenmalig hoofd van de Israelische militaire inlichtingendienst, die zei: “Onze visie op beheersing van het luchtruim is gefocust op het principe van controle. We kijken hoe je vanuit de lucht controle kan houden over een stad of gebied als het niet langer legitiem is om dat gebied in bezit te hebben of te bezetten vanaf de grond.”

Het is daarom duidelijk dat het gebruik van nieuwe technologieën om de Grote Mars van de Terugkeer neer te slaan slechts een onderdeel is van het continue streven om controle te houden over Gaza en zijn belegerde bevolking. Het inzetten van drones is een controlemethode op afstand met minimaal risico voor Israels eigen strijdkrachten en biedt ruimte om in internationale PR te stellen dat ‘het schone handen heeft’. Tegelijkertijd geeft het verwoestende effect van de nieuwe ‘vlinderkogel’ een nieuwe dimensie aan de minachting voor Palestijnse levens, omdat Israel zijn nieuwe technologieën uittest op een bevolking die gevangen zit en daar ‘minimale verantwoordelijkheid’ voor wenst te dragen.

De Grote Mars van de Terugkeer voorzag Israel in een laboratorium waar het zijn nieuwste uitvindingen in de praktijk kan uittesten. Dit levert concreet bewijs voor de effectiviteit van deze nieuwe technologieën en dit bewijs kan vervolgens ingezet worden bij internationale wapenhandel transacties. Het hierboven genoemde bedrijf ISPRA dat de ‘Cyclone Drone’ maakt, schrijft op zijn websiteslimme oplossingen voor het beheersen van mensenmassa’s” te bieden gebaseerd op “technische kennis met praktijkervaring op de grond”. Als “een toonaangevende internationale leverancier voor politie en strijdkrachten over de hele wereld zoals de VS, Canada, Europa, Azië, Centraal en Zuid Amerika en Afrika,” zullen ISPRA en andere wapenleveranciers zonder twijfel profiteren, zowel op financieel als reputatie vlak, van de ‘succesvolle’ inzet van zijn producten tegen Palestijnse demonstranten bij de Grote Mars van de Terugkeer. Zo lang leger en politie wereldwijd zulke producten blijven kopen, zullen Palestijnen dit met hun leven moeten betalen.

Bovenstaand artikel van Rebecca Stead verscheen op 23 mei op de website van Middel East Monitor.

de redactie

BDS Nederland op Twitter