10 November 2018

Eerste Palestijns-Amerikaanse gekozen in het Congres/Huis van Afgevaardigden

In het dorpje Beit Ur al-Fauqa op de Westelijke Jordaanoever was het woensdag deze week feest. Rashida Tlaib was de dag ervoor als eerste Palestijns-Amerikaanse vrouw gekozen in het Amerikaanse Congres. De grootfamilie waartoe de 44-jarige Tlaib behoort vierde deze uitzonderlijke gebeurtenis in haar ouderlijk huis. Zij komt nu in het Huis van Afgevaardigden (dat samen met de Senaat het Congres vormt) voor de regio rond Detroit in de staat Michigan.

In het district waar Tlaib haar succesvolle verkiezingscampagne voerde woont een van de grootste concentraties van Amerikanen van Palestijnse afkomst. Uit die groep kiezers is een politiek zeer actieve groep leden van de Democratische Partij voortgekomen. Tlaib en haar achterban zullen politiek gaan bedrijven in een klimaat van vijandigheid tussen democraten en republikeinen. Ook binnen de democratische partij-elite staan veel mensen op scherp zodra het gaat om Israël-Palestina.

Verschuivingen binnen de Democraten

In het 50e district, in Californië verloor de Palestijns-Mexicaanse Amerikaan Ammar Campa-Najjar, die aanvankelijk zeer weinig kans werd toegedicht, maar net van de republikeinse kandidaat. Het succes van Tlaib en Najjar is volgens Amerikaanse waarnemers een signaal dat de totaal eenzijdige beeldvorming over de Palestijnen in de VS, bezig is te gaan schuiven. In elk geval in de Democratische Partij waarbinnen zich, in het kielzog van Bernie Sanders een progressieve vleugel vormt.

De redactie

foto: Rashida Tlaib voert campagne

BDS Nederland op Twitter