12 January 2019

Anti-BDS wet en Angela Davis: de gevolgen van twee ‘big stories’ rond BDS in de VS binnen één week

Na de nederlaag van vier Republikeinse senatoren die een anti-BDS wet als eerste wet van 2019 erdoor hadden willen drukken, wordt nu duidelijk dat de Israëllobby in Amerika zich ook met het doen intrekken van de Fred Shuttleworth prijs voor Angela Davis zelf in de vingers heeft gesneden.

Lobby in spagaat tussen Republikeinen en Democraten

Eerst dienden vier Republikeinen onmiddellijk bij het begin van het parlementaire jaar de “Strengthening America’s Security in the Middle East Act of 2019” in. In de eerste plaats om de beweging voor Boycot, Desinvesteren en Sancties een klap toe te brengen. Maar in de tweede plaats om Democraten met hun Republikeinse collega’s mee te laten stemmen. Om op die manier te laten zien dat voor veel democratische afgevaardigden Israël zo heilig is, dat het partijbelang daar ondergeschikt aan zou worden gemaakt en zij met de Republikeinse ‘vijand’ mee zouden stemmen. Niet meer dus. Het commentaar van Josh Ruebner van de US Campaign for Palestinian Rights: deze stemming is een belangrijke stap in de richting van een Amerikaanse politiek die steun geeft aan vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid voor de Palestijnen. Anders gezegd: de Republikeinen gaan volle kracht vooruit met hun steun aan Israël. Maar bij de Democraten is iets aan het veranderen. Er is ergernis dat ‘Israël’ een Republikeins issue aan het worden is. Deze ontwikkeling is gevaarlijk voor de Israëllobby.

Actie tegen Angela Davis valt verkeerd

Toen kwam het intrekken van de prijs voor Angela Davis onder druk van de lobby, waarover wij deze week schreven. De ontwikkelingen in de laatste dagen laten zien dat de gang van zaken zeer pijnlijk begint te worden voor “de lobby”. De organisaties die – zogenaamd namens de joodse gemeenschap – druk uitoefenden op de prijstoekennende organisatie om de prijs niet uit te reiken, maken terugtrekkende bewegingen. Maar dat is te laat om de schade voor hen te herstellen. Een uitgebreid artikel hierover is te vinden op Mondoweiss.

Beide gebeurtenissen en het commentaar van Mondoweiss laten ook zien dat in de VS de actie voor gelijke rechten voor Palestijnen deel begint uit te maken van de veel bredere beweging voor burgerrechten die voortbouwt op de burgerrechtenbeweging van de jaren ’50 en ’60 in het Zuiden van de VS.

De redactie

Cartoon: Carlos Latuff

BDS Nederland op Twitter