12 February 2018

De Palestijnse open wond: veiligheidssamenwerking

 

Het moet van “Oslo” maar officieel is het gestopt en toch gaat het door.

Zoals iedere gemeenschap is die van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever verdeeld over een aantal kwesties. Bekend is de verdeeldheid tussen Hamas en machtigste partij, Fatah. Maar ook binnen Fatah bestaat een groot meningsverschil om niet te zeggen een “open wond”. Het gaat om de samenwerking tussen de veiligheidsdiensten van Israel en de Palestijnse Autoriteit (PA). De oude Oslo-Akkoorden uit 1993 – 1995 die tot een werkelijk vredesoverleg hadden moeten leiden, bepaalden dat de PA in samenwerking met Israel de orde en veiligheid in bezet gebied zou bewaken totdat (een paar jaar later ….) een vredesakkoord een einde zou maken aan de ellende voor de Palestijnen. Sindsdien, over een periode van vijfentwintig jaar is die “veiligheidscoördinatie” ontaard in collaboratie met het Israelische leger en de beruchte Israelische binnenlandse veiligheidsdienst de Shin Beth.

De blog van abu-pessoptimist van gisteren schetst een voorval dat aangeeft hoe hoog de spanningen rond deze collaboratie zijn opgelopen.

Azzam al-Ahmad, een leider van de Fatah-beweging van Mahmoud Abbas, is vrijdag in Amman in Jordanië uit een rouwtent weggestuurd die familieleden van Ahmad Jarrar daar voor hun vermoorde familielid hadden opgezet. Video’s die op de sociale media te zien waren, toonden familieleden van Jarrar die hem letterlijk de tent uittrapten. Kort daarvoor hadden zij een speech die al-Ahmad wilde houden, onderbroken. De reden was woede over de ”veiligheidscoödinatie”van de Palestijnse Autoriteit met de Israelische bezettingstroepen die nog steeds zou doorgaan. Jarrar, 22, zou de man zijn die in januari de kolonist Raziel Shevah in zijn auto op weg nr 60 [weg nr 60] doodschoot. Hij werd vorige week na een jacht van 21 dagen door de Iraeli’s gelokaliseerd in een huis in Yamoun, op korte afstand van Jenin. Nadat de Israeli’s het huis gedeeltelijk hadden vernield, kwam hij naar buiten en werd hij neergemaaid. Op verschillende Palestijnse sites circuleerden toen onmiddellijk berichten dat de Israeli’s hem nooit hadden kunnen vinden als er niet sprake was geweest van samenwerking met de Palestijnse veiligheidsdiensten van de PA.”

De Centrale Raad van Fatah heeft in januari j.l. voor de tweede maal besloten dat de veiligheidscoördinatie wordt beëindigd. Of dat besluit dit keer wel wordt uitgevoerd blijft schimmig. Zolang deze situatie voortduurt zal de top van de PA niet in staat zijn om een vuist te maken tegen de as Netanyahu – Trump. En zolang zal de houding van de PA ten opzichte van de BDS-boycot niet glashelder zijn.

De redactie

foto: Ahmad Nasr Jarrar

BDS Nederland op Twitter