12 August 2018

Teema : spelen voor apartheid, waarom zou je?

In het NRC vertelt de zangeres Teema dat zij “slachtoffer” is geworden van de BDS-beweging.  Jamal Ouariachi zag in haar verhaal aanleiding om in Trouw een op zijn zachtst gezegd zeer suggestief stuk te schrijven. Onze reactie is de volgende:

Advies aan Teema:

Omdat Teema met de Israëlische Naom Vazana zingt en ook in Israël heeft gezongen zou “het hele Midden Oosten over haar zijn heen gevallen”.  Israëlische artiesten hebben op Teema ingepraat. Dagelijks voerden ze gesprekken over het conflict en vroegen of ze in Israël wilde optreden. “Ze hebben dezelfde boodschap als ik: culturen samenbrengen om vrede te bevorderen”. Teema liet zich overhalen.

Vazana, die gediend heeft in het Israëlische leger, was niet in aanraking geweest met geweld. Wel zong ze voor Israëlische troepen (VK, 16-10-2017).

Zingen is niet per se onschuldig. Bekijk het eens zo: Door voor soldaten te zingen versterkte Vazana hun moreel, waarmee ze bijdroeg aan Israëls bezettingsactiviteiten. Mogelijk zong ze de troepen ook moed in ten tijde van Israels bloedbad in het vluchtelingenkamp van Jenin (2002), waarbij honderden Palestijnen onder de puinhopen van hun kamp crepeerden. Vazana is een zangeres bij wie een soldaat zich veilig kan voelen.

Israel zet kunst in voor een vreedzaam imago (“Brand Israel campaign”) om niet altijd geassocieerd te worden met oorlog en onrecht. BDS vindt dat kunst niet moet dienen als schaamlap voor een regime. Staat Vazana in dienst van Brand Israel? In het buitenland vertegenwoordigt zij Israel altijd positief en ze vindt dat alle Israëlische kunstenaars dat moeten doen. Maar waarom zouden ze eigenlijk?

De boycotbeweging noemt dat “cultuurwassen”:  het wegpoetsen van onrecht dmv cultuur. De boycots zijn bedoeld als drukmiddel om gelijke rechten voor allen in het gebied op te eisen.

Heel spijtig dat Teema en Vazana onder de boycot lijden, maar ze hoeven niet te zingen in een land waar apartheid heerst. Vrede kan niet bestaan zonder rechtvaardigheid. En het is juist dat wat de BDS beweging wil proberen te bereiken.

BDS Nederland op Twitter