13 February 2018

Ahed Tamimi voor de rechter

Symbool van de Palestijnse wil tot verzet komt voor militaire ‘rechters’

Ahed Tamimi, net zeventien jaar geworden zou vandaag voor haar rechters staan. Volgens de laatste berichten van vanmiddag is haar zaak uitgesteld tot 11 maart a.s. Afgelopen zondag gaven Nederlanders tijdens een demonstratieve bijeenkomst in Amsterdam blijk van hun solidariteit met de kwetsbare Palestijnse tiener. Veel aan deze rechtstatelijke schertsvertoning is symbolisch.

Icoon van een nieuwe generatie

Ahed Tamimi staat symbool voor het mislukken van een van de belangrijkste uitgangspunten van het Israelische zionisme. Het zionisme van Ben-Goerion tot Netanyahu ging ervan uit dat grof geweld de wil tot verzet van de Palestijnen op den duur zou breken. Het Tamimi-proces laat een nieuwe generatie zien die door razzia’s, arrestaties, mishandeling en gevangenschap niet murw gemaakt is, maar in verzet blijft komen.

Militair recht symbool van apartheid

De miljoenen Palestijnen in de bezette gebieden vallen onder een ander rechtsstelsel dan de joodse kolonisten die afgelopen tientallen jaren hun land in bezit hebben genomen. In dit apartheidssysteem komt Ahed Tamimi niet voor een gewone rechter (wegens het slaan van een zwaar bewapende soldaat van het bezettingsleger). Zij wordt berecht door een legerofficier die de pet van rechter heeft opgezet. Deze militaire rechters weten dat de “verdachten” die zij voor zich zien staan meestal gemarteld of mishandeld zijn. Zij veroordelen die verdachte Palestijnen in meer dan 99 % van de gevallen. Deze gescheiden wetten voor joden en Palestijnen zijn symbolisch voor de Israelische apartheid. Ook de moeder van Ahed zit gevangen.

Symbool voor wreedheid tegen kinderen

De behandeling van Ahed Tamimi is niet uniek, eerder routine. Op dit moment zitten zo’n 350 kinderen in Israelische gevangenissen. De Palestinian Prisoners’ Club (PPC) verklaarde gisteren dat zestig procent van de kinderen die worden gearresteerd geïntimideerd en/of lichamelijk of geestelijk mishandeld worden.

De redactie (met dank aan Frans Brons)

 

Foto (Mashhour Wihwak, via Mondoweiss): kinderen in Hebron protesteren tegen de gevangenhouding van kinderen

BDS Nederland op Twitter