13 October 2018

Heksenjacht op BDS activisten leidt tot wild-west taferelen in Israël. Ook prominent lid Arbeiderspartij nu bespioneerd.

Israël leeft steeds meer in een zelf gemaakte bubble.

Shelly Yachimovitch is een prominent lid van de Israëlisch Arbeiderspartij. Een partij die vierkant achter de zionistische ideologie staat maar zich in Israël aan de linkerkant van het politieke spectrum bevindt. Yachimovich is lid van het parlement, de Knesseth, waar zij voorzitter is van de commissie voor overheidsuitgaven. Naar nu blijkt wordt zij al twee jaar bespioneerd door de veiligheidsdienst van het leger (IDF). Haar naam verscheen op een lijst die in handen kwam van de krant Haaretz en waarop voornamelijk non gouvernementele organisaties, sociale organisaties, politieke bloggers en politici staan die worden ingeschat als potentieel veiligheidsrisico voor de staat. In Israël is hierover enige consternatie ontstaan omdat het bespioneren van een gekozen lid van het parlement, zeker als dat een joodse burger is, een stap verder is dan sommigen zelfs in Israël voor mogelijk hielden.

Wetten tegen ‘vijanden’

De achtergrond is niet nieuw en is verontrustend. Palestijnen en niet-Palestijnen in en buiten Israël maar in toenemende mate ook kritische joden merken dat zij in het ‘sleepnet’ terecht komen van veiligheidsdiensten die (zoals ook bij Yachimovich) informatie verzamelen op internet sites, blogs, gespreksfora, bij zoekmachines, chatrooms en nieuwssites. De regering Netanyahu voert in eigen land al geruime tijd een campagne om linkse politici, zoals van de Arbeiderspartij, verdacht te maken. Er zijn de laatste jaren wetten aangenomen die verklaren waarom het IDF (die zijn eigen veiligheidsdienst heeft) het ‘veiligheidsrisico’ blijkbaar erg ruim is gaan interpreteren. Zo’n wet is bijvoorbeeld de boycot wet van 2017 die het ministerie van Strategische Zaken de ruimte geeft om op bijna obsessieve wijze ‘verdachten’ aan te houden. Bekende voorbeelden de laatste weken zijn Peter Beinard, een zeer bekende Amerikaanse publicist en Lara Alqasem die Amerikaans staatsburger is en die kwam om te studeren aan de Hebreeuwse universiteit in Jeruzalem. Deze universiteit, die ook naar Israëlische maatstaven niet progressief is, maakt zich zorgen om meerdere gevallen van aanhouding en ondervraging van studenten en wetenschappers. Peter Beinard die in de VS veel volgers heeft onder andere in kritische joodse kringen, werd op de luchthaven gescheiden van vrouw en kinderen en ondervraagd door de Shin Beth veiligheidsdienst.

Het bovenstaande geeft ook aan dat Israëlische diensten met geavanceerde spionage software actief zijn in andere landen. Dit benadrukt nog eens het belang van de Nederlandse discussie over de zogenaamde ‘sleepwet’.

De redactie

BDS Nederland op Twitter