9 June 2019

15 juni, Amsterdam: Puma, stop het sponsoren van kolonistenvoetbal

15 juni: Internationale actiedag tegen sponsoring door Puma van voetbalteams in illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever

Wij doen mee!

Zaterdag 15 juni, Amsterdam

13u00 – 14u30, Koningsplein (voor de Puma-winkel): flyeren en overhandigen brief

15u00 – 16u00 Vondelpark (ingang Nassaukade): voetballen voor Palestina

Geef je op voor een partijtje voetbal voor het goede doel via [email protected]

Of kom flyeren op het Koningsplein en de voetballers aanmoedigen in het Vondelpark.

Op zaterdag 15 juni gaan wereldwijd actieteams de straat op om Puma over te halen haar sponsoring aan de Israel Football Association (IFA) te beëindigen. De IFA op haar beurt sponsort voetbalwedstrijden in illegale Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, zoals door Human Rights Watch en andere mensenrechtenorganisaties is vastgesteld. Vanwege deze sponsoring maakt Puma zichzelf medeplichtig aan de Israelische schendingen van het internationale recht en de Palestijnse mensenrechten.

Er zijn zes Israëlische voetbalclubs in de Israëlische nederzettingen op gestolen Palestijns grondgebied, waar Palestijnen niet mogen komen. Israelische nederzettingen dragen bij aan ernstige mensenrechtenschendingen en zijn een directe reden voor de beperkingen van de Palestijnse bewegingsvrijheid, toegang tot natuurlijke hulpbronnen en de mogelijkheid om huizen te bouwen en zaken te doen.

Als de belangrijkste internationale sponsor van de IFA, leent Puma haar merk uit om Israëls schendingen van de mensenrechten, waaronder die tegen Palestijnse voetballers, te verdoezelen en te vergoelijken. Palestijnse spelers worden routinematig aangevallen, gevangengezet en gedood. De bewegingsvrijheid om hun eigen wedstrijden bij te wonen wordt hen ontzegd. Palestijnse stadions zijn gebombardeerd en vernietigd. Israël voorkomt zelfs dat Palestijnen voetbaluitrusting importeren en voetbalfaciliteiten ontwikkelen.

De oproep van meer dan 200 Palestijnse sportclubs om bij Puma aan te dringen op beëindiging van sponsoring wordt door docP ondersteund, evenals de mailactie aan het hoofdkantoor van Puma. In juni 2018 leidde de wereldwijde campagne waar docP haar aandeel in had, tot stopzetting van sponsoring door Adidas.

BDS Nederland op Twitter