16 January 2019

Veroordeeld voor een gedicht; Palestijnse Dareen Tatour krijgt morgen een belangrijke prijs

Dareen Tatour is dichter en vanwege een gedicht werd zij door een Israëlische rechtbank in Nazareth veroordeeld tot een gevangenisstraf. Inclusief een lange periode van huisarrest zat zij drie jaar vast. Samen met de Nicaraguaanse schrijfster Gioconda Belli krijgt zij morgen de Oxfam Novib PEN Award. Beiden krijgen de prijs uit handen van Oxfam Novib directeur Michiel Servaes tijdens de openingsavond van het Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag.

***

Feestelijke opening met Free The Word-speech en uitreiking Oxfam Novib PEN Awards. Donderdag 17 januari 2019 van 20:00 tot 22:00. Theater aan het Spui (Den Haag) – Zaal 1 €15,00 of €12,50 (Uitpas) €7,50 (CJP, Studenten, Ooievaarspas)

***

Michiel Servaes zei in een toelichting: “Vrijheid om kritisch te kunnen schrijven is niet overal vanzelfsprekend. Om misstanden aan de kaak te stellen en te werken aan een rechtvaardige samenleving zijn schrijvers die hun nek uitsteken onmisbaar. We mogen niet voorbijgaan aan hun kracht en moed om ondanks alle bedreigingen door te gaan. Ondanks alle intimidaties weigeren Tatour en Belli de pen neer te leggen. Met de Oxfam Novib PEN Award eren we hen en benadrukken we hoe belangrijk hun bijdrage is aan een rechtvaardige wereld.”

Dareen Tatour (36) uit het dorp Reineh bij Nazareth werd veroordeeld wegens beschuldigingen van aanzetten tot geweld en steun voor terreurorganisaties. Zij kwam in oktober 2018 vrij. Haar veroordeling hing voornamelijk samen met een video waarin ze een van haar gedichten reciteert met de titel: ‘Qawim ya sha’abi, qawimhum (in de vertaling van abu-pessoptimist: ‘Verzet je mijn volk, verzet je tegen hen’). PEN International heeft Dareen Tatour, vanaf het begin van het proces gesteund en zal dat blijven doen. Oxfam Novib belicht met deze prijs de toenemende onderdrukking van kritische geluiden in zowel Israël als de bezette Palestijnse gebieden, zowel door wetgeving (bv electronic crimes law) als door directe intimidatie.

Met de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards door Oxfam Novib-directeur Michiel Servaes worden auteurs geëerd die vandaag, met gevaar voor hun vrijheid en leven, de waarheid zoeken en uitdragen. Na de uitreiking gaan de winnaars in gesprek met schrijver en journalist Hassnae Bouazza en Nieuwsuur-presentator Eelco Bosch van Rosenthal. De presentatie van de Opening Night is in handen van Hassnae Bouazza.

De Oxfam Novib PEN Award is een samenwerking tussen Oxfam Novib en de internationale schrijversvereniging PEN. Elk jaar komen de winnaars naar Nederland om de award in ontvangst te nemen. Den Haag is als internationale stad van recht, vrede en veiligheid een logische plaats voor de uitreiking van de prijs.

de redactie

Foto: Dareen Tatour

BDS Nederland op Twitter