17 May 2018

Vijfennegentig organisaties vragen de VN Mensenrechtenraad om onderzoek naar geweld Gaza

Organisaties uit de gehele wereld doen een beroep op de Mensenrechteraad van de Verenigde Naties om een onafhankelijke commissie in te stellen die onderzoek doet naar de maasale moordpartijen bij de Israëlische barrière langs de Gazastrook. Deze ‘Commission of Inquiry’ zal volgens de organisaties met name moeten kijken naar schendingen van de mensenrechten door Israël rond de Mars van de Terugkeer en de protesten in het kader van de herdenking van de etnische zuivering van 1948, de ‘nakba’.

Volgens cijfers die eerder vandaag bekend werden zijn door het Israëlische leger, vooral aan de oostkant van de Gazastrook, tot nu toe 111 Palestijnen gedood. Onder hen zijn 12 kinderen en vier gehandicapte personen. Sinds het begin van de protesten viel verder het ontstellende aantal van 7.000 gewonden, daaronder 1.244 kinderen, 253 vrouwen, 42 hulpverleners en 60 journalisten. Van deze slachtoffers werden er 3.615 geraakt door scherpe munitie.

Het verzoek aan de Mensenrechteraad is mede bedoeld om een tegenbeweging op gang te brengen in reactie op de totale straffeloosheid aan Israëlische kant. Een schokkende illistratie daarvan is een video van juichende soldaten nadat een van hen een jongen heeft doodgeschoten.

Hier volledig overzicht van de organisaties (waaronder The Righhts Forum) die de oproep hebben ondertekend.

De redactie

foto Maan News (10 – 05)

BDS Nederland op Twitter