19 February 2019

Israël glijdt uit over rechtse bananenschil in Europa; Poolse volk-en-vaderlandregering is boos

Premier Netanyahu had het allemaal zo mooi voor elkaar. Hij hielp Polen door daar de onzinnige wet te verdedigen, die het strafbaar maakt om Polen enige verantwoordelijkheid toe te schrijven voor de joden vervolging in de vorige eeuw. In ruil daarvoor zal de Poolse regering “anti Israël”-besluiten in de Europese Unie tegenhouden. En: vandaag en morgen zouden in Jeruzalem vier nieuwe Europese vrienden van Israël arriveren: Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije. Helaas, Polen zal er toch niet bij zijn.

Pijnlijk gevolg

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz gooide namelijk roet in het eten door in een tv-interview een uitspraak aan te halen van het vroegere lid van de terreurgroep ‘Stern Gang’ en latere premier, Shamir: “De Polen hebben het antisemitisme met de moedermelk binnen gekregen.” De regering in Warschau heeft een dikke huid maar dit was iets teveel. Dat de Poolse regering wegblijft heeft voor Israël een pijnlijk gevolg. Die vier landen vormen binnen de EU een rechts politiek blok: de Visegrad groep. De andere drie regeringsleiders staan nu een beetje in hun hemd, zij komen wel maar alleen namens hun eigen land. Polen is bovendien de grootste en meest invloedrijke van deze groep. Eerste minister Morawiecki van Polen noemde de uitspraak “racistisch” en “onacceptabel”. De Tsjechische leider Babis nam het voor Polen op.

Verdere gevolgen

De Israëlische poging om binnen de EU verdeeldheid te zaaien staat hierdoor met 0 – 1 op achterstand. De Polen weten nu hoe betrouwbaar de vriend in Jeruzalem is: in de verhitte Israëlische verkiezingsstrijd worden de afspraken over gezamenlijke geschiedvervalsing met de Poolse vriend evenzo gemakkelijk overboord gegooid. Israëls politici bewijzen weer dat voor hen het begrip ‘antisemitisme’ slechts een woord is waarmee je kunt spelen: pleiten voor één staat met gelijke rechten voor iedereen is antisemitisch. Maar, Oost-Europese partijen met veel dubieuze kaderleden zijn dikke vrienden. Ook de regering Trump zal niet blij zijn. Washington was een groot voorstander van het uiteen spelen van Europa: met name Polen loopt voorop bij het steunen van de nieuwe Navo-wapenwedloop tegen Rusland en was van mening dat het ‘gezeur’ over de Poolse rol tijdens de Tweede Wereldoorlog een keer afgelopen moest zijn.

De Hongaarse autocratische regeringsleider Orban zal zijn vriendschap met Netanyahu niet opgeven, hij werkt al bijna tien jaar aan de band met de Israëlische leider. Hij zal alles doen om hem te helpen bij het winnen van de verkiezingen.

de redactie

foto: bijeenkomst van duizenden Europese neo-nazi’s op 9 februari 2019 in Boedapest

BDS Nederland op Twitter