19 April 2018

Barnard College New York stemt voor investeringsboycot. Belangrijke overwinning BDS.

Gisteren was Forward, het medium voor de liberale joodse gemeenschap in de VS, nog aan het twijfelen. Zou het studenten referendum dat in de nacht van woensdag op donderdag werd afgesloten, een meerderheid opleveren voor de voorstanders van BDS? Vandaag staat de uitslag op de Forward site: 64% tegen 36% voor de boycot op voorstel van Jewish Voice for Peace en Students for Justice in Palestine. Dat wil zeggen, dat de studenten nu aan het bestuur van de universiteit vragen om de investeringen terug te trekken uit acht bedrijven die met hun activiteiten het internationaal recht schenden. De bedrijven zijn Hyundai, Boeing, het Israëlische Mekorot waterbedrijf, Caterpillar, de Hapoalim Bank, Hewlett Packard, Lockheed Martin en Elbit Systems. Op columbiaspectator wordt per bedrijf de band met de onderdrukking van de Palestijnen aangegeven.

Een opvallend kenmerk van Barnard is dat het, hoewel niet officieel een joodse universiteit, een relatief zeer groot aantal joodse studenten heeft, namelijk 850 van 2.500. De uitslag is een zware terugslag voor de pro-Israëllobby die aan de Amerikaanse universiteiten actief is overal waar pro-BDS studenten een boycot promoten. Vaak slaat zo’n actie aan bij de studenten maar schrikken de bestuurders van de universiteut terug voor dreigementen van de Israëllobby. Die dreigementen variëren van de beschuldiging van ‘antisemitisme’ tot het intrekken van donaties door rijke stichtingen en zakenlieden. Dit artikel op Electronic Intifada bijvoorbeeld schetst wat er de laatste jaren gaande is op de Columbia Universiteit waartoe Barnard College behoort.

De redactie

Foto: Israëllobyist Michael Steinhardt “begroet” joodse studenten die demonstreren voor het recht op terugkeer voor Palestijnen.

BDS Nederland op Twitter