19 May 2018

Topfotografe gericht beschoten door Israëlische leger

Tanya Habjouqa neergeschoten

Donderdag zag het Israëlische leger kans om de internationaal erkende journalist Tanya Habjouqa neer te schieten. Het incident vond plaats tijdens een demonstratie op de Westelijke Jordaanoever bij controlepost Bet El. Tanya Habjouqa werd in haar been getroffen door een metalen patroon met een rubber coating. Zij stond op 40 meter afstand van de demonstranten. Gelet op de omstandigheden – de schutters stonden op grotere afstand, de demonstratie was net begonnen en zij had camera’s om haar hals –gaat zij ervan uit dat er gericht op haar is geschoten.

Tanya Habjouqa won de World Press Fotoprijs in 2014, is oprichtster van Rawiya, het eerste vrouwen fotografencollectief in het Midden-Oosten, verbonden aan de prestigieuze Magnum Foundation en auteur van het hoogaangeschreven fotoboek Occupied Pleasures. Haar werk is te vinden het Carnegie Museum of Art, het Museum of Fine Arts in Boston en het Institut du Monde Art in Parijs. Het feit dat het leger zo’n bekende journalist/fotograaf te grazen neemt (over een verontschuldiging is niets bekend) wijst erop dat Israël zich geen zorgen maakt over de reactie van de internationale pers.

Bescheiden reacties perswereld

De media zijn in het algemeen terughoudend met kritiek op dit soort acties door Israël tegen journalisten. Op onder andere joop.bnnvara.nl werd dit wangedrag recent wel aan de orde gesteld: ‘Het Israëlische leger schiet met scherp op Palestijnse journalisten die duidelijk als zodanig herkenbaar zijn. Zes journalisten werden neergeschoten tijdens het doen van hun werk. Allen droegen ze veiligheidsvesten waar met koeienletters ‘PRESS’ op stond. Yasser Murtaja, een fotojournalist van 31, overleed aan zijn verwondingen nadat hij door een kogel in zijn buik werd getroffen. Het Israëlische leger houdt vol dat de beschietingen zorgvuldig en doelmatig zijn, maar kon niet direct uitleggen hoe het kon dat zes journalisten zijn neergeschoten.

De plaatsvervangend directeur van het Committee to Protect Journalists Robert Mahoney schreef op 18 april j.l. op CNN naar aanleiding van de dood van de journalist Yaser Murtaja aan de grens van de Gazastrook: ‘Journalists, both local and foreign…need to know now that they can venture out to cover demonstrations without being hit by snipers, whom the IDF placed along the border fence in the lead-up to the protests. That said, the possibility of more deaths among journalists, not to mention the protesters, in the coming weeks remains real.’

De Nederlands Vereniging van Journalisten zou zich hier duidelijk over moeten uitspreken gezien de volgende tekst op zijn website: ‘De NVJ zet zich in voor persvrijheid overal in de wereld. De NVJ is aangesloten bij de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) en heeft via de IFJ rechtstreeks contact met buitenlandse journalistenorganisaties. Daarnaast is de NVJ mede-oprichter van Free Press Unlimited, de organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling van onafhankelijke media in conflictgebieden en repressieve landen. Juist in die gebieden is onafhankelijke informatie van levensbelang.’

Zeer onlangs, 3 mei, organiseerde de NVJ de jaarlijkse Dag van de Persvrijheid. Het ging over veel, maar niet over de journalistiek in Gaza en de Westoever. Volgend jaar misschien?

de redactie

foto op homepage: Tanya Habjouqa (Happeningarts/Twitter)

foto hierboven: Protest in Gaza City op 9 April 2018 (Ali Jadallah/Anadolu Agency)

BDS Nederland op Twitter