20 April 2018

Nathalie Portman niet naar Israël voor ontvangen van de Genesis Prize

In een zeer opvallend bericht maakte Genesis Prize gisteren bekend dat Nathalie Portman ervan af ziet om naar Israël te reizen om de Genesis prijs 2018 in ontvangst te nemen. De organisatie Genesis Prize Foundation is “zeer bedroefd” dat de Israëlisch-Amerikaanse actrice niet wil deel nemen aan de uitreikingsceremonie. De Genesis prijs wordt ook wel de ‘Joodse Nobelprijs’ genoemd. De organisatie ziet nu af van de ceremonie die zou plaatsvinden op 28 juni 2018 in Jeruzalem.

Portman weigert naar  Israël te gaan “in het licht van recente gebeurtenissen”. Haar vertegenwoordiger deelde mee: “[r]ecent events in Israel have been extremely distressing to her and she does not feel comfortable participating in any public events in Israel” and that “she cannot in good conscience move forward with the ceremony.” Welke recente gebeurtenissen Portland precies bedoeld werd niet gezegd. In sommige media wordt een link gelegd met de demonstraties aan de grens van de Gazastrook waarbij tot nu toe tientallen Palestijnen werden gedood door scherpschutters en een zeer groot aantal gewonden vielen. De Verenigde Naties en de Europese Unie hebben een onderzoek gevraagd naar het gebruik van scherpe munitie door Israël.

Eind vorig jaar had Nathalie Portman aangekondigd dat zij het prijzengeld van $1 miljoen – volgens de gewoonte –zou besteden aan een goed doel; in dit geval emancipatie van vrouwen. Bij de ceremonie in Jeruzalem zouden naar verwachting enkele honderden internationale gasten aanwezig zijn. Hoewel het doel van de Genesis Prize Foundation niet is het promoten van Israël en zijn politiek, is het besluit van een zo prominente persoonlijkheid uit de Amerikaanse filmindustrie en Oscar winnares als Portman, die werd geboren in Jeruzalem, een slag voor het imago van Israël.

De redactie

foto: Nathalie Portman in “Black Swan”; voor deze rol kreeg zij in 2011 een Oscar

BDS Nederland op Twitter