20 November 2018

Commentaren op Airbnb’s besluit, “nu Oost-Jeruzalem nog”

De wereldwijd actieve organisatie Airbnb heeft besloten geen woningen en kamers meer aan te bemiddelen in Joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever (WJO). Het platform liet dat gisteren weten. Een woordvoerder van het bedrijf zei dat alle aanbiedingen uit de nederzettingen de komende dagen van de site worden gehaald. Israël is woedend over deze stap van het bedrijf en kondigt tegenmaatregelen aan.

De BDS beweging klaagde al enige tijd dat Airbnb meewerkt aan het omstreden nederzettingenbeleid door woningen uit de nederzettingen aan te bieden. Woordvoerder Emmanuel Nahshon van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken verwerpt de Palestijnse kritiek op Airbnb: ‘De Palestijnen moeten eens ophouden met mekkeren en Israël de schuld te geven van hun onvermogen hun eigen economie op te bouwen’, zei hij. Volgens de Israëlische minister van Strategische Aangelegenheden Gilad Erdan is er sprake van een ‘racistische, politiek gemotiveerde houding tegenover sommige Israëlische burgers’.

De Palestijnse Autoriteit legde in een officiële verklaring een verband met een recente resolutie van de Verenigde Naties: ‘We believe Airbnb made the correct decision. Its decision corresponds with the United Nations Security Council [UNSC] resolution 2334. We believe this decision advances the peace process and the two-state solution, which Israel would like to erase through settlement building. We call on all companies not to operate in the settlements.’

Airbnb zegt dat het besloten heeft alle adressen in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te verwijderen, omdat die deel uitmaken van de kern van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Het bedrijf zegt te hopen dat er ‘in de toekomst een regeling wordt gevonden waarmee de hele internationale gemeenschap zich kan verenigen.’ ‘We weten dat sommige mensen het niet met deze beslissing eens zullen zijn en we hebben respect voor hun opvatting’, aldus Airbnb in een verklaring. Bij elkaar gaat het om ongeveer 200 kamers of woningen.

De acties tegen de verhuur door Airbnb op de WJO werden geleid door Human Rights Watch en een aantal andere organisaties die verbonden zijn met de BDS beweging voor Palestijnse rechten. BDS Movement verwelkomt het resultaat van de acties maar noemt het een ‘gedeeltelijke overwinning’, omdat Airbnb nog niet verdwenen is uit bezet Oost-Jeruzalem. De campagne moet dus doorgaan totdat ook Airbnb ook uit dit bezette gebied is verdwenen.

De redactie

Voor het rapport van HRW, “Bed and Breakfast on Stolen Land: Tourist Rental Listings in West Bank Settlements” zie HRW-rapport. (Nb: het HRW-rappoort kwam vandaag uit. Het besluit van Airbnb viel een dag daarvoor …)

BDS Nederland op Twitter