21 August 2018

Zangeres Lana Del Rey ambassadeur voor Israel

Zangeres Lana Del Rey blijft bij haar voornemen op te treden in Israël ondanks oproepen van Palestijnse burgerrechten organisaties en fans dat niet te doen.

“Ik begrijp dat velen van jullie boos zijn dat we naar Tel Aviv gaan voor het Meteor Festival, ik begrijp je bezorgdheid,” verklaarde Del Rey op Twitter. “Ik geloof dat muziek universeel is en moet worden gebruikt om ons samen te brengen.”
“Mijn optreden in Tel Aviv is geen politieke verklaring of een verbondenheid met de politiek daar, net zoals zingen hier in Californië niet betekent dat mijn overtuigingen in lijn zijn met mijn huidige regering.”

Het festival vindt plaats in de kibboets Lehavot Habashan in Noord Israël tegen de grens met de bezette Golan Hoogte. Haar besluit om toch op te treden is door de Israëlische regering opgepakt als groot nieuws. Ondanks druk uit BDS hoek heeft Lana besloten naar Israël te komen is boodschap die de regering uitdraagt en verspreidt.
De door haar geïnitieerde en gesteunde Act.IL-app wordt gebruikt om nep-grassroot campagnes voor sociale media te lanceren – een tactiek die bekend staat als astroturfing – die gebruikers stuurt waardering uit te spreken voor haar geplande optreden in Israël.

Hoewel Lana mogelijk in eerste instantie geen politiek statement met haar optreden in Israël beoogde is het door de campagne van de Israëlische regering er wel één geworden. Optreden in een kibboets, een agrarische gemeenschap waar de oorspronkelijke inwoners van het land zijn uitgesloten van vestiging, is ook een statement. En als je zegt dat muziek universeel is en mensen samen brengt hoe kun je dan optreden op een festival waar meer dan de helft van de bevolking van dat land geen toegang toe heeft op grond van hun etnische achtergrond?

Lana Del Rey geeft daarmee een duidelijk politiek statement: ze is ambassadeur voor Israël en haar apartheid.

Foto: Thomas Hawk/Flickr

 

BDS Nederland op Twitter