22 May 2018

Mooie parodie winnend Israëlisch lied in show Sanne Wallis de Vries. Israëlische ambassade protesteert.

Sanne Wallis de Vries heeft zaterdag in Sanne Wallis de Show een parodie gemaakt op het lied Toy waarmee de Israëlische zangeres Netta het Eurosongfestival won. Het lied trekt de presentatie van Netta in het komische. Tot zover weinig bijzonders: een goede, professionele parodie op een – voorzichtig uitgedrukt – bijzondere performance. Maar op de achtergrond zijn bij Sanne beelden te zien van demonstrerende Palestijnen, Israëlische militairen en het is duidelijk dat het daar hard aan toe gaat. De tekstflarden vormen een duidelijke kritiek op de combinatie militair geweld en presentatie van Israël als een leuk land. De parodie trok ook internationaal de aandacht. De Israëlische Haaretz en ook andere media in Israël besteedden er aandacht aan.

Het bijzondere is nu dat de Israëlische ambassade zich heeft zich beklaagd over het liedje van Sanne. De ambassade schreef een brief aan BNNVARA. Ook het Centraal Joods Overleg en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben volgens Israëlische media – die blijkbaar eerder dan andere media op de hoogte zijn – een klacht ontvangen. Intussen ontwikkelt zich een scenario dat in Europa steeds bekender wordt als een prominente persoonlijkheid kritiek heeft op Israël: ‘Critici noemen de sketch antisemitisch en beschouwen de tekst als een aanval op Israël. Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), een pro-Israëlische organisatie die de banden tussen Nederland en Israël wil versterken, had veel kritiek op het lied.’ (bron: NOS, vandaag, 19.11 uur) In Israël wordt geschreven dat het satirische liedje ‘anti-Israel” and also “Jew-hating’ was.

Sanne Wallis de Vries liet meedelen dat zij geen enkel commentaar heeft. De VARA laat Sanne niet vallen in zijn commentaar. Het valt wel op dat men meent onmiddellijk in de verdediging te moeten gaan. Interessant is dat blijkbaar druk wordt uitgeoefend op de regering (het ministerie van Buitenlandse Zaken) om te reageren. Het zou vreemd zijn als de minister dat zou doen, anders dan de constatering dat de regering in dit land geen commentaren geeft op wat de vrije pers naar voren brengt, zeker als het gaat om cabaret-achtige programma’s.

In dit relletje komt naar voren waar de Israëllobby Europabreed mee bezig is: ‘kritiek op Israël is antisemitisme’. De rel is een voorproefje van wat volgend jaar te wachten staat als het Eurovisiesongfestival in Israël plaatsvindt.

Intussen (24 mei 2018, red.) verscheen op Facebook een nieuwe parodie op Toy. In Hebreeuws, van Adi Granot en harder dan die van Sanne Wallis de Vries.

de redactie

foto: Sanne Wallis de Vries

BDS Nederland op Twitter