23 January 2018

Volkskrant warmt oude prakjes op

“Het Britse model Amena Khan is uit een L’Oreal-campagne gestapt wegens anti-Israëlische tweets die ze vier jaar geleden heeft verzonden.”

Met deze onduidelijke zin begint een merkwaardig artikel op Volkskrant.nl. Het echte nieuws is namelijk dat zes dagen nadat het beroemde model aankondigde dat zij als hijab draagster mee deed aan een campagne voor L’Oreal, “toevallig” enkele tweets aan de oppervlakte kwamen waarin zij het opnam voor de bevolking van de Gazastrook. Professioneel journalistiek werk zou naar boven kunnen brengen waarom de tweets uit 2014 nu net deze week in sommige media gaan circuleren. Zoals in de Volkskrant.

Zonder logische overgang gaat het artikel daarna over in een rommelig (kennelijk vanuit onduidelijke bron aangeleverd en niet geredigeerd) stukje tekst over het toenemende antisemitisme in Engeland. Een citaat komt vervolgens een beetje uit de lucht vallen: “Tegen de BBC zei rabbijn Alex Chapper dat jongeren van Aziatische komaf geregeld antisemitische leuzen roepen”. Daarna volgt weer een losse flodder zonder samenhang met de andere snippers waaruit dit artikel bestaat: “Ook de Labour Partij wordt steeds meer in verband gebracht met antisemitisme”.

En ook dat is weer toevallig. Want donderdag aanstaande komt een wat duistere commissie uit de Labourpartij bijeen om te oordelen over een anonieme klacht die twee jaar geleden werd ingediend tegen Labourlid Tony Greenstein wegens “antisemitisme”. Wij schreven daar gisteren over: “In Israelische en veel westerse media werd de campagne, die verder ging dan alleen de aanval op Tony Greenstein, beschreven als “een gevecht tegen het antisemitisme binnen de Labourpartij.””

de redactie

foto: Moshe Machover (zoek op: Moshe Machover Tony Greenstein)

 

BDS Nederland op Twitter