23 February 2018

Honda buigt. Ten points for Japan

Na afblazen van het motorfestijn in bezet gebied nu ook annulering in Israel.

Gisteren werd bekend dat Honda Israel heeft besloten het motorevenememt in het Israelische Arad niet door te laten gaan. Dit opvallende besluit volgt op het afblazen van het oorspronkelijk geplande evenement bij de nederzetting Petza’el, dat ook vandaag (vrijdag) en morgen zou worden verreden. Honda is de meest prominente firma voor motorrijders ter wereld. Honda Israel was een belangrijke sponsor van deze raceshow.

Ook opvallend is de rol die de in Europa weinig bekende pro-Palestina beweging in Japan in deze zeer succesvolle actie heeft gespeeld. Zowel in de aanloop naar Petza’el als vervolgens Arad hebben de Japanse organisaties snel en effectief gereageerd. Voor de volledigheid geven wij hierbij de namen van deze actievoerende organisaties:

Al-Jisr: Bridge between Japan and Palestine

Artists Against Occupation

Association for support of Al Ahli Arab Hospital

ATTAC Kansai Group

Feminism and Lesbian Art working group (FLA)

Group for Palestine Studies, Osaka

Palestine Forum Japan

Palestine-Sendai Solidarity Group

Queering Futu-no- LGBT

Op 13 februari richtten de Japanse organisaties zich tot het Honda-hoofdkantoor in Japan (nb: onze indruk is dat de Israelische partners van Honda de werkelijke plek van de raceshow lang onder de radar hebben gehouden). Zeer kort daarop maakte Honda bekend dat Petza’el werd afgeblazen. De protesten hielden echter aan, nu ook met deelname door veel niet-Japanse BDS organisaties, met als gevolg dat ook Arad het vandaag en morgen zonder de brullende monsters zal moeten doen. In een verklaring op 21 februari maken de negen organisaties enkele interessante opmerkingen, waaruit onder meer het beeld naar voren komt van een Honda hoofdkantoor dat niet voldoende op de hoogte is van wat hun partners in Israel precies doen. Inmiddels weten zij dat dat qua public relations vervelende gevolgen kan hebben.

Naar aanleiding van deze succesvolle actie moet vermeld worden dat de site electronic intifada een belangrijke rol heeft gespeeld in het verspreiden van informatie. Zij hebben op deze manier ook een brug gevormd tussen BDS Japan, BDS in Palestina en BDS elders in de wereld.

De redactie

BDS Nederland op Twitter