25 February 2018

Joodse feestdagen: Palestijnen opgesloten

Het Poerimfeest betekent vier dagen vakantie en een veiligheidscordon voor Palestijnen.

Aanstaande donderdag begint het Poerimfeest in Israel en in de nederzettingen in bezet gebied. Dat betekent vakantie voor de joodse bevolking en daarmee ook voor anderen die in die tijd hun werk niet kunnen doen. Deze vakantie duurt tot en met zaterdag.

Vandaag heeft de Israelische regering een maatregel bekend gemaakt die het leven voor de Palestijnen in de bezette gebieden nog minder aangenaam maakt in deze “vakantie”-tijd. Er wordt een zogenaamd veiligheidscordon gelegd rond de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Zo wordt de toegang tot Israel gesloten voor Palestijnen die daarvoor een pasje hebben.

Gezien de draconische afsluiting van de Gazastrook en het dagelijkse geweld tegen de Palestijnse bevolking in de Westoever kan deze maatregel alleen maar betekenen dat de resterende bewegingsvrijheid voor Palestijnen nog verder wordt ingeperkt. In de officiële berichtgeving wordt ook gemeld dat op humanitaire en medische gronden mensen bij de controleposten van het leger kunnen worden doorgelaten. Dat lijkt een cynisme, tegen de achtergrond van de manier waarop in de dagelijkse werkelijkheid doden en gewonden als gevolg van legeracties worden behandeld.

Deze extra beperking van de bewegingsvrijheid – voor Palestijnen “normaal” wanneer de Israelisch-joodse bevolking feest viert –  benadrukt nog eens hoezeer in de discussies en de acties rond de Palestijnen en rond de bezetting de eis van gelijke rechten centraal moet staan.

De redactie

foto: een tunnel voor Palestijnen onder de weg nr. 60 die voor Palestijnen in bezet gebied verboden is, ook als de kolonisten geen feest vieren

BDS Nederland op Twitter