23 April 2018

BDS-leider krijgt hoge Zuid-Afrikaanse onderscheiding

Professor Farid Esack, de leider van BDS Zuid-Afrika krijgt voor zijn inzet voor gelijke rechten een hoge onderscheiding van de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa.

In de officiële mededeling wordt over het toekennen van de onderscheiding aan Farid Esack onder meer gezegd: ‘For his brilliant contribution to academic research and to the fight against race, gender, class and religious oppression’ (voor zijn uitstekende bijdrage aan universitair onderzoek en de strijd tegen onderdrukking op grond van ras, geslacht, sociale afkomst en religie). Farid Esack zei in een reactie dat hij de onderscheiding zal opdragen aan wijlen zijn moeder en ‘aan de dappere Palestijnen’ omdat die dagelijks op zeer moedige wijze verzet bieden tegen de diefstal en de illegale bezetting van hun land. Esack zei dat de generatie Zuid-Afrikanen die in hun verzet tegen de apartheid de steun kregen van activisten overal op de wereld, zich op zijn beurt verplicht voelt een bijdrage te leveren aan het verzet van onderdrukte bevolkingsgroepen elders. Hij noemde daarbij expliciet ‘de Palestijnen die leven onder het juk van de Israëlische apartheid’.

De onderscheiding (de Orde van Luthuli) is genoemd naar Albert Luthuli die in 1960 de Nobelprijs kreeg en een belangrijke rol speelde in de strijd tegen de apartheid.

Smaadcampagne

Vermeldenswaard is dat vorig jaar in Duitsland tegen Farid Esack een smaadcampagne werd gevoerd door de pro-Israël lobby. De beschuldiging was standaard: ‘antisemitisme’. Deelnemers aan de campagne waren onder andere de extreem rechtse en islamofobe AfD partij en de invloedrijke politicus van de Groenen, Volker Beck die altijd van de partij is bij anti-Palestijnse acties.

Bij dit artikel is met dank aan Adri Nieuwhof gebruik gemaakt informatie van BDS Zuid-Afrika en Electronic Intifada.

de redactie

foto: Farid Esack (BDS Duitsland)

BDS Nederland op Twitter