23 May 2018

Bologna roept op tot wapenembargo Israël

Afgelopen maandag heeft de gemeenteraad van de Italiaanse stad Bologna een motie goedgekeurd die oproept tot concrete actie om Israël ter verantwoording te roepen voor het schenden van de rechten van de Palestijnen. De motie verwijst naar het internationaal recht. Interessant is dat de motie er bij de Italiaanse regering en de Europese Unie op aandringt een omvattend wapenembargo in te stellen ten aanzien van Israël: “commit to suspending supplies of weapons and military equipment as called for by Amnesty International.”

Italië is een belangrijk wapenleverancier voor Israël en heeft een uitgebreide samenwerking met dat land op het gebied van militair onderzoek en inlichtingewerk. Volgens het Italian Disarmament Network, was Italië in 2014 de belangrijkste Europese wapenleverancier richting Israël en groeit de samenwerking sindsdien verder.

Bologna, in Italië vaak ‘de rode stad’ genoemd, is de derde Italiaanse stad waar een dergelijke motie is aangenomen. Recent waren dat de gemeenteraden van San Giuliano Terme en vorig jaar die van Florence. De afgelopen weken liet de politiek ook elders in Europa van zich horen in verband met Israël. In Spanje riep de partij Podemos op tot een wapenembargo, de leider van de Britse Labourpartij Jeremy Corbyn bevestigde dat Labour de wapenleveranties opnieuw wil herzien en de gemeenteraad van de Ierse hoofdstad Dublin nam een motie aan ter ondersteuning van de BDS beweging.

de redactie

foto: Bologna, met de beroemde scheve torens

BDS Nederland op Twitter