24 May 2018

Flotilla komt naar Nederland, Israël bombardeert alvast schip in Gaza.

Flotilla via (o.a.) Amsterdam

De Gaza Freedom Flotilla  zal op weg naar de Gazastrook Nederland aandoen. In elk geval bezoeken sommige schepen Amsterdam. Ook in Groningen en Rotterdam zijn ontvangstgroepen actief, maar daarover zijn op dit moment geen exacte mededelingen te doen. Op 1 juni aanstaande zal er een ‘solidariteitsparade’ van kleine boten door de grachten gaan, van 14.00 tot 16.30 uur. Die dag is er ‘s avonds vanaf 20.00 uur een publieksdebat in De Horizon over ‘De blokkade van Gaza, en hoe verder?

Het ziet er nu naar uit dat het bezoek van de flotilla aan Amsterdam plaatsvindt van 31 mei tot 2 juni. Daar organiseert de Nederlandse Gaza Flotilla Coalitie, de botenparade over de grachten met spandoeken, vlaggen en muziek. Datum en tijd: 1 juni van 14.00 tot 16.30 uur. Opstapplaats: Mauritskade 1E, naast restaurant Amstelhaven. Kosten van het meevaren bedragen €12,50 waarvan een deel gaat naar ziekenhuizen in Gaza. Nadere informatie op NLgazaflotillacoalitie.

Zie verder ook: https://www.facebook.com/events/2030266383893615

Informatie over de inmiddels begonnen reis van de flotilla en de belevenissen van de opvarenden: https://jfp.freedomflotilla.org/news/al-awda-the-return-boarded-searched-by-german-coast-guard-en-route-to-kiel

Israël begint met intimidatie

De Israëlische luchtmacht heeft dinsdag een boot vernietigd die gereed werd gemaakt voor de ontvangst van de Gaza flotilla. Het schip lag aangemeerd in Gaza Stad en zou meedoen aan de ontvangst van de flotilla die komende maand de kust van de Gazastrook wil bereiken. Deze ‘kleine vloot’ zal binnenkort in de Middellandse Zee aankomen en koers zetten richting einddoel. Er zullen ongetwijfeld hulpgoederen meegebracht worden, maar het is duidelijk dat het werkelijke doel verder reikt: solidariteit betuigen met de zwaar geteisterde bevolking van Gaza en wereldwijd aandacht vragen voor de mensonterende situatie in deze gigantische openlucht gevangenis.

De ‘naval force’ van Hamas …

Het Israëlische leger maakte bekend dat het “militaire doelen had aangevallen die behoorden tot de zeestrijdkrachten van de terreurorganisatie Hamas (alsook) onderaardse terreurinfrastructuur” (“military targets belonging to the Hamas terror organization’s naval force,” as well as “underground terror infrastructure”).

Flotilla-traditie

De flotilla (kleine vloot) is een traditie aan het worden in de wereld van solidariteit met de Palestijnen en het protest tegen de Israëlische apartheid. Er zijn diverse flotilla’s geweest. De bekendste is de ‘Gaza Freedom Flotilla’ van mei 2010. De organisatie was in handen van de Free Gaza Movement en de Turkish Foundation for Human Rights, Freedom and Humanitarian Relief (İHH). De Israëlische marine viel de kleine vloot aan en doodde negen opvarenden; een tiende activist overleed later alsnog aan zijn verwondingen. De gebeurtenissen leidde tot een jarenlange ijstijd in de betrekkingen tussen Turkije en Israël die daarna nooit meer op het oude niveau zijn gekomen.

de redactie

tekening op homepage: Latuff 2008, ‘In love for the Palestinians!’

BDS Nederland op Twitter