25 July 2018

Trump’s ‘deal van de eeuw’ voor Israël/Palestina voorlopig uitgesteld. Gaza als ‘de Palestijnse staat’?

De ‘deal van de eeuw’ werd vele maanden geleden door president Trump aangekondigd als het wondermiddel dat op korte termijn voor vrede zou zorgen in het Israëlisch-Palestijns conflict. Trump gaf zijn schoonzoon, Jared Kushner, opdracht deze super-overeenkomst uit te werken. Van meet af aan viel op dat de Palestijnse Autoriteit geen enkel enthousiasme kon opbrengen. Verontrustend was dat het aartsconservatieve Saoedie-Arabië, dat de laatste jaren steeds betere relaties onderhoudt met Israël, zich bijzonder constructief opstelde. Gezien de extreme pro-Israël politiek van de Amerikaanse president waren dit geen goede voortekenen. Voor het eerst sinds maanden is er weer nieuws over de ‘deal’.

Zowel Maan News als andere bronnen melden uitstel van het plan, op basis van een verklaring van de Palestijnse Autoriteit. Hieronder het bericht dat verscheen op Anadolu Agency.

‘Deal van de eeuw’ afgeblazen

De Palestijnse Autoriteit (PA) maakte zaterdag 21 juli bekend dat de zogenoemde ‘Deal van de eeuw’ – een in achterkamertjes uitgewerkt plan voor een vredesakkoord tussen Israel en de Palestijnen – voorlopig niet zal worden uitgevoerd.

“Dankzij de vastberadenheid van het Palestijnse volk en de niet aflatende inzet van het [Palestijns] bestuur voor het nationaal belang, is de door de VS geleide ‘deal van de eeuw’ afgeblazen,” volgens een verklaring van PA-woordvoerder Nabil Abu Rudeina en geciteerd door het officiële [Palestijnse] nieuwsagentschap WAFA.

“Als de overeenkomst zou worden uitgevoerd, zou het een regionale overeenkomst zijn geworden, met consequenties voor alle volkeren en landen in deze regio”, zo verklaarde de woordvoerder, die hier aan toevoegde dat het Midden Oosten momenteel voor een tweesprong staat. “In het kader van nationaal belang moeten zij (de landen in deze regio) de rijen sluiten en zo voorkomen dat de deal van de eeuw, die vertraagd maar nog niet van de baan is, getransformeerd wordt naar een regionale overeenkomst waarvan de gevolgen niet te voorspellen zijn”, aldus Abu Rudeina.

Volgens de Palestijnen probeert de Amerikaanse regering een politiek besluit op te leggen dat oproept tot de vestiging van een staat in de Gazastrook en een beperkte autonomie op de Westelijke Jordaanoever, terwijl Israel de controle over Jeruzalem houdt.

De PA wijst bemiddeling door de VS sinds december 2017 af, toen Trump Jeruzalem officieel als Israel’s hoofdstad erkende.

Jeruzalem blijft speerpunt van het conflict in het Midden Oosten, waarbij de Palestijnen hopen dat Oost Jeruzalem – sinds 1967 door Israel bezet – ooit de hoofdstad zal worden van een onafhankelijke Palestijnse staat. (Vertaling: docP)

De redactie

BDS Nederland op Twitter