27 April 2018

De balans van Gaza tot 23 april: 34 doden, 5.511 gewonden (454 kinderen)

De VN-organisatie OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) heeft een rapport uitgebracht over het Israëlische geweld tegen de demonstraties van de inwoners van de Gazastrook. Deze ‘Great March of Return’ begon op 30 maart j.l. en zal worden voortgezet tot 15 mei. Dan wordt de etnische zuivering van 1948 – de ‘nakba’ – herdacht. Tijdens de oorlog van ‘48/’49 werd de staat Israël opgericht (15 mei 1948) en werd het toenmalige Palestina grotendeels gezuiverd van zijn niet-joodse inwoners.

Cijfers van OCHA

OCHA meldt in zijn rapport de volgende cijfers over de periode van 30 maart tot 23 april. Er vielen 34 doden aan Palestijnse kant. 5.511 inwoners van de Gazastrook werden gewond door vuur van het Israëlische leger, vrijwel allemaal door scherpschutters die goed verschanst achter aarden wallen op demonstranten schoten. Er zijn geen berichten over letsel bij Israëlische soldaten. De demonstraties vinden plaats vanuit vijf tentenkampen die 600 tot 700 meter van de afscheiding liggen. Onder de gewonden zijn tenminste 454 kinderen. Van de gewonden moesten 3.369 slachtoffers in het ziekenhuis worden opgenomen. Daarvan waren er 1.739 getroffen door scherpe munitie.

Minder tot de media doorgedrongen zijn luchtaanvallen en beschietingen door tanks op de Gazastrook die in deze periode plaatsvonden. In de Westelijke Jordaanoever werden in de periode waarover OCHA rapporteert 331 Palestijnen waaronder 49 kinderen verwond tijdens protesten en aanvallen door het leger.  In 85% van de gevallen ging het om protestdemonstraties die waren georganiseerd uit solidariteit met de ‘Great March of Return’ in de Gazastrook.

(met dank aan Adri Nieuwhof)

de redactie

BDS Nederland op Twitter