27 December 2018

‘Shrinking spaces’, open brief Israëlische kunstenaars. Corruptie en verkiezingen in het ‘Heilig Land’

Jüdisches Museum in verrassende rol

Wij schreven al over de wens vanuit de Israëlische regering om het Joods Museum in Berlijn vanwege een expositie – die het joodse en het Palestijnse leven in Jeruzalem als gelijkwaardig behandelt – subsidie te onthouden:

18 – 12 Schande! Joods museum laat (ook) Palestijns perspectief zien. Heeft zelfs contact met BDS!!

Het vervolg is niet minder interessant. Een groot aantal Israëlische kunstenaars en mensen uit de Israëlische kunst- en cultuursector hebben nu via een open brief van zich laten horen. “Geschokt nemen wij er kennis van dat onze premier en zijn regering er bij de Duitse regering op aan dringen om hun subsidie van het Joods Museum in Berlijn te stoppen wegens een expositie over Jeruzalem.” En: “Wij wijzen deze poging om de vrijheid van culturele uitdrukkingsvormen te beperken, af.” Deze pogingen maken, aldus de brief, deel uit van een “algemene campagne door populistische en uiterst rechtse regeringen overal ter wereld, met het doel om de speelruimte voor kritisch denken in te perken en waar mogelijk, tot zwijgen te brengen“. In Israël, zeggen de ondertekenaars, “hebben wij ontelbare van dergelijke pogingen meegemaakt“. In de brief worden regering en media in Duitsland opgeroepen om te voorkomen dat Israël deze “schadelijke cultuur van angst en censuur” kan exporteren.

Corrupte premier maakt goede kans

Veel media maken de inschatting dat een belangrijke reden voor de vervroegde verkiezingen in Israël (april a.s. in plaats van november) de wens is van premier Netanyahu om vervolging wegens corruptie te ontlopen. Dit is op zich al een indicatie voor het morele niveau waarop zich het politieke bedrijf in Israël zich bevindt. Niet minder bedenkelijk zijn de wijdverspreide speculaties rond het verloop van de recente onderhandelingen over een wapenstilstand in de Gazastrook en de plotseling opduikende crisis rond de Hezbollah tunnels onder de grens tussen Libanon en Israël. Deze kwesties, die tot oorlog zouden kunnen leiden, zouden een rol spelen bij de tactiek van Netanyahu en zijn Likoed partij om aan de macht te blijven.

de redactie

BDS Nederland op Twitter