29 December 2018

Klap voor imago Israël. Megabank neemt afscheid van Israëlische Elbit.

Mensenrechtenorganisaties hebben deze week een groot succes behaald in de strijd tegen de Israëlische apartheid nu de bankenreus HSBC besluit om te desinvesteren in de voor Israël belangrijke militaire producent Elbit. Voor Israëls imago is dit BDS succes pijnlijk, omdat de militaire sector tot de kern van de economie van het land behoort en zeer belangrijk is voor de export. Hieronder het persbericht in Nederlandse vertaling.

Britse bankenreus HSBC desinvesteert uit Israëlisch wapenbedrijf na druk door mensenrechtenactivisten

persbericht, 27 december 2018

  • HSBC (een van de grootste financiële dienstverleners ter wereld) heeft aan mensenrechtenactivisten meegedeeld dat er volledig is gedesinvesteerd uit de Israëlische dronefabrikant Elbit Systems, die het Israëlische leger wapens levert die worden ingezet tegen Palestijnen.
  • Meer dan 24.000 mensen hebben een mail gestuurd aan HSBC waarin zij hun bezorgdheid uitten over de investeringen van de bank in Elbit Systems en andere bedrijven die wapentuig verkopen aan het Israëlische leger, en bij 40 HSBS-vestigingen in Engeland werd er maandelijks een protestactie gehouden.
  • Activisten gaan door met hun acties, omdat HSBC zakelijke betrekkingen onderhoudt met meer dan 10 andere bedrijven die wapens en technologie verkopen aan het Israëlische leger.

Mensenrechtenactivisten hebben een overwinning geboekt toen de bankenreus HSBC bevestigde dat er volledig is gedesinvesteerd uit het Israëlische wapenbedrijf Elbit Systems als gevolg van de druk door een jarenlange campagne tegen de bank.

Elbit Systems is een van Israëls grootste wapenfabrikanten, berucht vanwege zijn dodelijke drones die worden ingezet bij aanvallen op Palestijnse burgers, en die in het buitenland worden aangeprezen als ‘combat proof’. Elbit Systems produceert ook witte fosfor en artilleriesystemen die kunnen worden gebruikt voor clusterbommen.

Wereldwijd hebben pensioen- en beleggingsfondsen Elbit Systems van hun investeringslijst gehaald vanwege de betrokkenheid van dit bedrijf bij levering van bewakingssystemen en andere technologieën die worden ingezet bij Israëls Scheidingsmuur en nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Elbit Systems heeft ook bewakingsapparatuur geleverd voor gebruik aan de grens tussen de VS en Mexico.

De link tussen HSBC en Elbit Systems werd voor het eerst beschreven in een rapport uit 2017 van ‘War on Want’ over handelsbetrekkingen tussen Britse banken en bedrijven die militair materieel en technologie aan Israël verkopen. De campagne waarin HSBC werd opgeroepen te desinvesteren uit medeplichtige bedrijven kreeg een belangrijke impuls toen de Palestine Solidarity Campaign en andere organisaties zich bij de campagne aansloten, en door heel Engeland heen protestacties organiseerden bij vestigingen van banken die banden hadden met Elbit en andere bedrijven.

HSBC heeft een ‘Defence Equipment Sector Policy’, waarin staat dat de bank geen financiële diensten verleent aan bedrijven die betrokken zijn bij de productie of verkoop van cluster munitie. Activisten benadrukten dat de betrokkenheid van de bank bij Elbit Systems, ook als het ‘namens cliënten’ was zoals de bank beweerde, in strijd was met deze richtlijnen alsook met de VN-richtlijnen voor bedrijfsleven en mensenrechten.

Er gaan geruchten dat Elbit Systems op een lijst staat die momenteel wordt samengesteld door de VN Hoge Commissaris voor Mensenrechten. Op deze lijst staan bedrijven die internationaal recht schenden door steun te verlenen aan Israëls illegale nederzettingenpolitiek.

Ryvka Barnard van War on Want zei:

”HSBC heeft een positieve eerste stap gezet door te desinvesteren uit Elbit Systems, de beruchte fabrikant van drones, chemische wapens, artilleriesystemen voor clusterbommen en andere technologie, die ingezet worden tegen Palestijnse burgers en gebruikt worden om muren en grenzen over de hele wereld te militariseren. Zaken doen met bedrijven als Elbit betekent profiteren van geweld en mensenrechtenschendingen, welke beide immoreel zijn en in tegenspraak met internationaal recht.”

“HSBC blijft echter zaken doen met meer dan tien bedrijven die militair materieel en technologie leveren, die ingezet worden bij mensenrechtenschendingen, waaronder Caterpillar, wiens bulldozers worden gebruikt voor de sloop van Palestijnse huizen en bezittingen, en BAE Systems, wiens wapentuig wordt gebruikt door Israël, Saoedi-Arabië en andere repressieve regimes.”

Ben Jamal, directeur van de Palestine Solidarity Campaign (PSC), zei:

“Deze bekendmaking is het bewijs dat gezamenlijk actievoeren werkt. Honderden mensen door heel Engeland, waaronder veel PCS-leden en afdelingen, hebben meegeholpen om met email campagnes en andere acties de druk op HSBC op te voeren om te desinvesteren uit Elbit Systems.

HSBC’s bekendmaking bewijst de effectiviteit van Boycot, Desinvestering en Sancties als tactiek tegen Israëls voortdurend negeren van internationaal recht en mensenrechten. We roepen HSBC nu op om in lijn te blijven met het principe van ethisch investeren door de banden te verbreken met alle bedrijven die steun verlenen aan Israëls militair regime.”

De redactie

BDS Nederland op Twitter