1 July 2015

Actie oproep: Geen samenwerking met Tel Aviv! Geen stedenband met tel Aviv!!

[box type=”info”] Woensdag 1 juli van 12.30 uur tot 13.30 uur; Amstel 1 (Stopera) Amsterdam[/box]

Burgemeester van der Laan lijkt vastbesloten om een stedenband op te zetten tussen Amsterdam en Tel Aviv. Dat zagen we deze week toen de stedenband plotseling werd omgedoopt tot ‘samenwerking’ en de burgemeester andermaal zijn plan lanceerde om ter voorbereiding Tel Aviv te bezoeken.

We roepen de gemeente Amsterdam op deze plannen definitief te beëindigen. Tel Aviv is als kloppend hart van Apartheidsstaat Israël direct betrokken bij brute mensenrechtenschendingen en de bezettingspolitiek van Israël. Buitenlandadviseur van de burgemeester van Tel Aviv stelde in gesprek met de NRC dat er geen licht zit tussen Israel en Tel Aviv. “We zijn trots dat we deel van Israël zijn.” Ron Huldai, burgemeester van Tel Aviv, is een voormalig gevechtspiloot voor het Israëlische bezettingsleger IDF.

De onlangs gekozen regering van Israël is rechtser dan ooit en maakt er geen geheim van geen vrede te willen met de Palestijnen. Deze regering heeft namelijk de uitbreiding van nederzettingen in bezet Palestijns gebied bovenaan zijn prioriteitenlijst staan; evenals het verjagen van Palestijnen uit hun huizen en land in onder andere Jeruzalem en de Negev woestijn.

Tel Aviv was voordat het in 1948 etnisch gezuiverd werd door zionistische milities een Palestijnse plaats die Yafa heette. Yafa was de thuisbasis voor overwegend Palestijnse inwoners. De Palestijnen die niet verjaagd of vermoord werden, zijn in het hedendaagse ‘hippe” Tel Aviv onderworpen aan structurele discriminatie en marginalisatie door de lokale autoriteiten van Tel Aviv. Hun buurten worden verwaarloosd, hun huizen worden gesloopt en bewoners worden op straat gezet.

Dit is geen stad waar Amsterdam mee zou moeten samenwerken. Een verbintenis met een stad die zo nauw betrokken is bij de grove en structurele schending van mensenrechten is een rechtstreekse import van spanning in Amsterdam. Er is simpelweg GEEN maatschappelijk draagvlak voor welke vorm van samenwerking dan ook met Tel Aviv. Ook in de raadsvergadering van donderdag 18 juni was er veel kritiek op de politiek van Israël en het voornemen van de burgemeester de stad te bezoeken.

Een definitief besluit over de samenwerking lijkt nu uitgesteld te worden. Wij zullen doorgaan met het voeren van actie tot uitstel afstel is geworden. Elke verbintenis draagt bij aan de normalisering en legitimering van Israëlische bezettingspolitiek en mensenrechtenschendingen.

 

Laat je stem horen!  Woensdag 1 juli van 12.30 uur tot 13.30 uur bij de Stopera, Amstel 1,  Amsterdam 

 

Amsterdam voor Palestina is een coalitie van organisaties die solidair zijn met het lot en de strijd van de Palestijnen.

BDS Nederland op Twitter