10 April 2019

Airbnb haalt toch niet de adressen in Israelische nederzettingen van de lijst

Airbnb zal uiteindelijk toch niet de adressen in nederzettingen op de bezette westelijke Jordaanoever van zijn lijst verwijderen. Het gaat om ongeveer 200 adressen. In november 2018 maakte de organisatie bekend ze te zullen schrappen omdat het de nederzettingen in strijd met het internationale recht zijn gebouwd op gestolen grond.
Airbnb komt daar nu op terug. Dat gebeurde in het kader van een overeenkomst die maandag werd gesloten met een tiental Amerikaanse eigenaars van onroerend goed in Israelische nederzettingen. Zij hadden samen met de rechtse, door de Israelische regering gesteunde ”Lawfare organisatie” Shurat haDin een rechtszaak tegen Airbnb aangespannen in de VS op basis van de ” Fair Housing Act”. Dat is een wet die discriminatie van minderheden in de VS moet tegengaan. Aibnb is gevestigd in de VS. Nitsana Darshan-Leitner, advocate en directeur van Shurat Hadin, zei in een  verklaring dat het schrappen van de adressen in de nederzettingen zou neerkomen op ”discriminatie van joden” en dat discriminatie op basis van religie ”nooit de oplossing is”.
Airbnb was een week na na zijn beslissing om de adressen van de lijst te halen was aangeklaagd en heeft nooit daadwerkelijk de namen van de lijst gehaal. De organisatie maakte bekend dat zij nu de opbrengst van de adressen op de Westoever zal gaan doneren aan een nog nader te bepalen goed doel. Amnesty International heeft de beslissing van Airbnb ”beschamend” genoemd. Airbnb zet zo namelijk haar discriminerende beleid voort jegens de Palestijnen op wier grond Israel de nederzettingen illegaal heeft gesticht.

BDS Nederland op Twitter