18 July 2019

Barak: de ‘progressieve’ visie op annexatie en apartheid

De discussie over de definitieve annexatie van de Westelijke Jordaanoever is in Israël nooit weggeweest. Maar nu komt het schaamteloos aan de oppervlakte. Trump en de lopende verkiezingsstrijd zijn de redenen.

Barak wil saus over apartheid

Ehud Barak, politicus en Israëlisch ex-generaal, staat voor de linkerkant van de Israëlische politiek. ‘Linkerkant’ betekent gewoon apartheid en annexatie, maar dan op zo’n manier dat die acceptabel zijn, niet alleen voor de Amerikaanse Republikeinen van Trump (die hebben dat al geaccepteerd) maar ook voor de leiding van de Democratische Partij. Die partij heeft steeds meer moeite met zijn eigen achterban waaronder ook veel liberale Amerikaanse joden. Netanyahu laat zich openlijk leiden door de wensen van de radicale kolonisten die het liefst alle Palestijnen van de Westoever willen verjagen, bij voorbeeld richting Jordanië: de ‘transfer’. Zes miljoen Palestijnen in een openlijke apartheidsstaat is voor hen geen probleem als het maar een tijdelijke overgangssituatie is. Barak begrijpt dat daardoor de Democratische Partij in de komende jaren wel eens weg kan vallen als tweede Amerikaanse steunpilaar voor Israël. Wat stelt Barak daarom voor?

Palestijnen verder opsluiten

Wij moeten, zegt Barak, grote delen van de Westoever annexeren op zo’n manier dat die een overgrote meerderheid joden omvatten. Die delen moeten ‘veilige grenzen’ hebben. In de praktijk zal dat betekenen dat de al bestaande illegale muur nog grotere delen van de Westoever zal omvatten dan hij nu al doet. Barak zegt over het overgebleven gebied waar dan zo’n drie miljoen Palestijnen opgesloten zitten: “Beyond this border, there will be an area where, when the conditions are ripe (als de omstandigheden er rijp voor zijn), a Palestinian state will be established”. Die formulering uit de mond van Barak betekent: jongens, wees verstandig, natuurlijk gaan wij annexeren, en wij krijgen de Palestijnen vroeg of laat echt wel weg, maar laten wij het op een slimme manier doen. Op een manier waardoor wij de Democratische Partij in Amerika niet tegen ons in het harnas jagen. Vroeg of laat hebben wij ze nodig.

De echte strijd in Israël gaat tussen de blinde radicalen en de slimmere politici zoals Ehud Barak.

De redactie

Foto: De muur die Barak wil uitbreiden

BDS Nederland op Twitter