1 January 2018

BDS in 2017, een overzicht. “South Africa moment is nearing”

Lorde sloot een succesvol jaar af

Vlak voor het einde van dit jaar besloot de Nieuw-Zeelandse popster Lorde om haar concert in Tel Aviv komende zomer af te zeggen. Zij voegt zich in een langer wordende rij internationale artiesten die datzelfde deden. Lorde is echter de eerste jonge zangeres aan het begin van haar carrière en met een zeer jong en zeer groot publiek die deze stap zet.

Successen van BDS

Met dank aan Electronic Intifada geven wij hier een, beslist niet volledige, opsomming van successen van de BDS-boycotbeweging in 2017.

 1. Tweemaal probeerde de pro-Israëllobby in Engeland om Labourleider Jeremy Corbyn te brandmerken als antisemitisch. De grote media gingen daar voluit in mee. Het mislukte uiteindelijk over de hele lijn. Schaduwminister en Corbyn bondgenoot Kate Osamor steunde via haar twitter account BDS expliciet. En het Britse Hooggerechteshof veegde het regeringsbesluit van tafel om locale besturen te verbieden te desinvesteren in het kader van BDS. De grootste onderwijsvakbond lanceerde een boycot van Hewlett-Packard.
 2. BDS-leider Omar Barghouti won de Gandhi Vredes Prijs voor zijn werk als verdediger van de mensenrechten, terwijl de Israelische regering hem monddood probeerde te maken.
 3. In maart haalde een VN-rapport het internationale nieuws, waarin wordt gesteld dat Israel schuldig is aan de misdaad van apartheid. Barghouti gaf als commentaar dat “ons Zuid-Afrika moment naderbij komt”.
 4. Topspelers uit het Amerikaanse Football weigerden mee te gaan met een tournee door Israel.
 5. In augustus trokken negen artiesten zich terug van het Duitse Pop-Kultur festival, toen duidelijk werd dat dit mede werd gesponsord door de Israelische ambassade.
 6. In de zomer annuleerde een groep bekende filmmakers, artiesten en presentatoren hun medewerking aan het LGBTQ-festival in Tel Aviv, op verzoek van Palestijnse activisten. De Jerusalem Post schreef dat het festival, “has been around for more than a decade, it has never faced a campaign this successful against it.”
 7. Na de zomer trokken top-chefs op culinair gebied zich terug uit de Round Table, een Israëlisch initiatief om het internationale karakter van Israëlische keuken te promoten.
 8. De Amerikaanse afdeling van de PEN-schrijversclub maakte bekend geen Israelische financiële bijdragen meer te accepteren, op aandringen van 250 bekende schrijvers, dichters en uitgevers.
 9. De grootste vakbond in Noorwegen riep op tot een volledige boycot van Israel. Vlak daarvoor had Lillehammer als derde stad opgeroepen tot een boycot van producten uit de nederzettingen.
 10. De Mennonietenkerk in de VS met 95.000 leden, stemde voor desinvesteren in bedrijven die profiteren van Israelische mensenrechtenschendingen.
 11. In juli riep de World Communion of Reformed Churches zijn aangesloten kerken – met tachtig miljoen leden wereldwijd – op om hun investeringsportefeuille te onderzoeken tegen de achtergrond van de situatie in Palestina.
 12. De multinational Hewlett-Packard leed weer forse schade als gevolg van de voortgaande acties tegen het bedrijf.
 13. Aan universiteiten in Zuid-Afrika, de VS en dertig universiteiten in het Verenigd Koninkrijk werd aandacht gegeven aan de Israeli Apartheids Week.
 14. 14 In België besliste de Katholieke Uiversiteit Leuven om de samenwerking aan een onderzoeksproject met de EU niet langer te zullen verlengen, omdat ook de Israëlische politie hier aan meewerkt.

Israel vecht harder terug, meer geld geen nieuwe ideeën

BDS terrein wint in de publieke opinie. Opiniepeilingen in Groot-Brittannië, Canada en de VS, waar de regeringen de grootste en machtigste buitenlandse bondgenoten van het huidige regime in Israël zijn, tonen een groeiende steun voor de BDS-beweging. Interessant is dat begin dit jaar het Israelische Reut Institute in zijn advies aan de regering Netanyahu schreef, dat de investeringen in de anti-BDS strijd sinds 2010 met een factor twintig zijn toegenomen maar dat het succes daarvan gering is (“elusive”).

de redactie

BDS Nederland op Twitter