26 June 2024

BDS succes in Utrecht! EBS niet gegund!

De provincie Utrecht heeft de nieuwe OV concessies niet aan EBS gegund. Mede dankzij de inzet UtrechtBIJ1  en BDS NL zijn er twee andere bedrijven gekozen om het openbaar vervoer in de provincie te mogen leveren.

In het proces van de concessieverlening is er hard gelobbyd om Egged, het Israëlische bedrijf achter EBS, uit te sluiten. The Rights Forum heeft een brief aan Gedeputeerde Staten van Utrecht, het dagelijks bestuur van de provincie) geschreven waarin ze nadrukkelijk wijzen op de zwarte lijst van de VN waarop Egged staat (als enig aandeelhouder van EBS!). GroenLinks-PvdA heeft vragen gesteld in de Provinciale Staten en er was een petitie van BIJ1.

Geen Israelische apartheidsbussen in Utrecht. Zeg Nee tegen Openbaar vervoer door EBS. Zeg nee tegen apartheid, kolonisatie en illegale nederzettingen

Geen apartheidsbussen in Utrecht!

EBS draagt bij aan mensenrechtenschending, aan apartheid door onder andere gesegregeerde busdiensten aan te bieden. Op diverse bussen mogen Palestijnen niet meerijden en er gaan EBS bussen tussen illegale nederzettingen. Omdat alle winsten van EBS direct naar Egged gaan is EBS dus ook volledig medeplichtig.

Gelukkig heeft ons protest en de lobby in Utrecht wel gewerkt, waar dat in Waterland eerder niet zo was. Maar Utrecht stelt zich ook iets anders op in deze en had eerder al een jarenlange vriendschapsband met China verbroken vanwege de ernstige mensenrechtenschendingen in Guangdong.

Acties om EBS buiten te sluiten hebben eerder al succes gehad in Haarlem/IJmond en Zuid-Holland Noord.

BDS Nederland op Twitter