17 November 2016

Brief aan winkelmanager

[Vul datum in]

Geachte winkelmanager [vul naam in als u die kunt vinden],

Onze groep vertegenwoordigt bewuste consumenten die geloven in het gebruik van hun koopkracht voor het promoten van vrijheid, recht en gelijkheid. Daarom vragen we als consumenten met een geweten, of uw winkel wil ophouden met de verkoop van produkten gemaakt door bedrijven van Hewlett-Packard (HP).

Bedrijven van HP leveren de elektronische biometrische ID-kaarten die worden gebruikt in de Israelische checkpoints in de gesegregeerde Westelijke Jordaanoever bij het beperken van de bewegingsvrijheid van Palestijnen op basis van hun geloof en hun etniciteit. Bedrijven van HP leveren ook technologie voor illegale nederzettingen op bezet Palestijnse land, voor het Israelische Ministerie van Defensie en voor de Israelische marine bij het afdwingen van de vernietigende blockade van de Gazastrook.

De Zuidafrikaanse Nobelprijswinnaar Aartsbisschop Desmond Tutu schreef, “Ik ben in de Bezette Palestijnse Gebieden geweest en heb de gesegregeerde wegen en huizen gezien die me zoveel deden denken aan de omstandigheden die we in Zuid Afrika hebben doorstaan onder het racistische Apartheidssysteem.”

In de jaren 1970 was er een soortgelijke champagne tegen Polaroid omdat die eveneens beelddiensten leverden die door het Zuidafrikaanse Apartheidsregime werden gebruikt voor hun racistische ID-systeem. Beslissingen door managers als u leidden ertoe dat Polaroid zich uiteindelijk terugtrok uit Apartheid Zuid Afrika, samen met andere bedrijven – een gebeurtenis die tegenwoordig breed wordt gezien als een bespoediging van de val van dat brute system van onderdrukking. De leiders van de Polaroid-campagne roepen nu op tot een boycott van HP en we hopen dat u aan de goede kant van de geschiedenis wilt staan, door een einde te maken aan de medeplichtigheid van uw winkel bij de Israelische onderdrukking en te luisteren naar de oproep om geen zaken te doen met HP bedrijven.

Als u in uw eentje niet kunt beslissen om Hewlett-Packard producten van de plank te halen, hopen wij dat u ons verzoek wilt delen en ondersteunen bij de bedrijfsleiders die dat wel kunnen.

We zouden graag met u spreken om eventuele vragen te beantwoorden. Bevestigt u a.u.b. voor [voer datum in] dat u deze brief ontvangen hebt en laat ons weten wanneer u ons zou kunnen ontmoeten. We hopen dat we u erin kunnen steunen een bezettingsvrije winkel te worden.

Met vriendelijke groet,

Benji de Levie
Voorzitter

BDS Nederland op Twitter