23 June 2020

Canada betaalt prijs voor kritiekloos volgen van Israël

In een geheime stemming verloor Canada van Noorwegen en Ierland in de race om twee niet-permanente zetels in de Veiligheidsraad. Premier Trudeau had hemel en aarde bewogen, hij belde met Saint Vincent, Saint Kitts en Nevis, Fiji, North Macedonia en 36 andere landen. Tenslotte zette de premier van Canada – een van de meest standvastige pro Israël landen in de Verenigde Naties – het geheime wapen in: Trudeau verscheen onaangekondigd bij een Black Lives Matter demonstratie in Ottawa en hij knielde neer. Zoals de football-speler Colin Kaepernick een paar jaar geleden deed en er werkloos door werd. YouTube deed de rest.

Wij zullen nooit zeker weten of het zo is maar uiterst waarschijnlijk is het wel: Canada kreeg niet voldoende stemmen vanwege zijn uitgesproken pro-Israëlische stemgedrag in de VN. De Canadese regering erkende na afloop van de mislukking in New York niet dat het mogelijk te maken had met de houding van Canada ten opzichte van Israël. Ook had het blijkbaar niets te maken met de actie die was gevoerd tegen een eventueel Canadees lidmaatschap van de Veiligheidsraad: meer dan 1000 brieven werden naar alle 193 landen ambassadeurs bij de VN/VR gestuurd om te wijzen op het totaal negeren door Canada van het racisme in Israël. Daaraan voorafgaand was er al een open brief binnen gekomen van honderd organisaties en tientallen personen, met een pleidooi tegen Canadees lidmaatschap van de VR.

De regering werd zodanig nerveus van die acties dat de eigen ambassadeur een tegen brief schreef aan de collega VN-ambassadeurs met de bewering dat de open brief ‘onjuistheden bevat’. Daarop kwam als reactie, ‘de Canadese ambassadeur noemt geen enkele onjuistheid’. Kortom, de kwestie haalde de wereldpers. Zelfs klimaatactiviste Greta Thunberg werd in de strijd gegooid: zij pleitte vóór Canada. In de media wordt nu gespeculeerd of Canada zijn Israëlpolitiek gaat veranderen. Pas over een of twee jaar weten wij het. Maar een geslaagde actie was het hoe dan ook.

De redactie

Foto: Greta Thunberg met premier Trudeau

BDS Nederland op Twitter