16 January 2018

Dagblad Trouw over Palestina/Israel

Trouw plaatst een professioneel artikel over Abbas’ reactie op Trump. Abbas spreekt over “een keerpunt in de geschiedenis” rond het vredesproces en de onderhandelingen over de tweestatenoplossing.

 


De media over Palestina Israël

Op de site van docP zal geregeld een artikel of uitzending in de media over Palestina/Israël nog eens onder de loep worden genomen, met de focus op BDS. De redactie wil het “framework” waarbinnen al tientallen jaren een groot deel van het publieke debat over wordt gevoerd laten zien voor wat het is: een bril die is gemaakt door de pro-Israël lobby en die is overgenomen door westerse regeringen en een groot deel van media. Vandaag het tweede artikel in deze serie. Het besproken artikel in Trouw is te vinden op: besproken artikel Zie ook ons eerste artikel over de media. eerste artikel


 

Het artikel gisteravond op de site van Trouw (Palestijnse leider Abbas ziet niets meer in Amerikaanse bemiddeling, Tan Tunali, 15 januari 2018) is een verademing ten opzichte van de gebruikelijke berichtgeving van bijvoorbeeld De Volkskrant en de Telegraaf over Palestina/Israel. Wij noemen het artikel professioneel – niet omdat het visies van Palestijnse vertegenwoordigers weerspiegelt of meningen van pro-Palestina organisaties – maar omdat het zoekt naar relevante feiten in de actualiteit. Dat laatste lijkt een vanzelfsprekendheid, maar in kwesties rond Israel en de Palestijnen lijdt de professionele journalistiek nog altijd onder de angst om af te wijken van het “voorgeschreven kader” dat tientallen jaren lang de mainstream media heeft beheerst.

Dat kader, het “framework”, bestaat kort gezegd uit een paar misleidende stellingen:

  1. Er zijn twee min of meer gelijke partijen met leiders die geen lievertjes zijn en die maar niet met elkaar willen praten.
  2. Wat intussen wel boven alles gaat is de veiligheid van Israel, dat wil zeggen, de joodse bevolking daar.
  3. Er wordt door de Verenigde Staten al vijfentwintig jaar hard gewerkt aan twee staten, voor joden en voor Palestijnen, maar ook de VS kunnen geen ijzer met handen breken.
  4. Israel en “de joden” is min of meer één geheel, dus wie kritiek heeft op Israel komt dicht in de buurt van kritiek op joden in het algemeen.

Dat framework wordt gecompleteerd door blinde vlekken, zoals:

  1. Het dagelijkse geweld tegen Palestijnen in bezet gebied, inclusief jonge kinderen.
  2. De twintig procent van de bevolking van Israel-binnen-de-groene-lijn die niet joods is.

Het Trouw artikel geeft nuchtere feiten en is informatief over een zeer belangrijke ontwikkeling. Namelijk dat de Palestijnse leider Abbas, een opportunist op wie men veel kritiek kan hebben, door de regering Trump in een dwangpositie wordt gebracht waardoor hij niet langer het Amerikaans-Israelische spel van de tweestatenoplossing kan meespelen. Trumps Midden-Oosten beleid is inderdaad “een keerpunt in de geschiedenis”. Trouw bracht het, de Volkskrant en de Telegraaf zullen later volgen.

Het Trouw artikel is lezenswaardig ook vanwege de schokkende Amerikaanse dreigementen aan het adres van de vluchtelingenorganisatie UNRWA.

de redactie

BDS Nederland op Twitter