28 November 2019

De dood van een Palestijnse gevangene in een wreed gevangenissysteem

In de bezette gebieden circuleert op sociale media een brief met de laatste woorden van een gevangene die op het punt staat te sterven aan kanker. Het is een met de hand geschreven brief van Sami Abu Diak en gericht aan “alle gewetensvolle mensen”.

De tekst luidt: “Aan alle gewetensvolle mensen, ik leef in mijn laatste dagen en uren en ik wil die doorbrengen met mijn moeder en mijn geliefde familie. Ik wil sterven in mijn moeders armen. Ik wil dit leven niet verlaten met mijn handen en voeten vastgebonden en tegenover bewakers die van de dood houden en genoegen scheppen in onze pijn en ons lijden. Komen deze woorden ook bij de functionarissen terecht? Dan zeg ik je, als ik sterf gescheiden van mijn moeder, ik zal het je niet vergeven.”

De Engelse tekst luidt: “To all people of conscience, I live my last days and hours, and I want to spend them with my mother and beloved family. I want to die in my mother’s arms. I don’t want to leave life with my hands and legs handcuffed in front of jailers who love death and delight in our pain and suffering. Will these words find ears by officials? I tell you, if I die away from my mother, I will not forgive you.”

Sami Abu Diak stierf zonder zijn familie te hebben gezien. Zijn verzoek zou op 2 december behandeld worden. Zijn medische vooruitzichten (“enkele dagen”) waren bekend.

Vandaag publiceert Al-Shabaka een rapport over systematische marteling in Israëlische gevangenissen: ‘The Systematic Torture of Palestinians in Israeli Detention’ (Yara Hawari, 28 november 2019).

de redactie

Foto: Sami Abu Diak afgelopen dinsdag

BDS Nederland op Twitter