11 May 2020

De EU ‘zou sancties kunnen opleggen’ voor het annexatieplan van Israël

Hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Josep Borrell Fontelles en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg (niet afgebeeld) houden op 9 december 2019 een gezamenlijke persconferentie in Brussel, België [Dursun Aydemir / Anadolu Agency]

De Commissie Buitenlandse Zaken van de EU zou sancties kunnen opleggen aan Israël als dat land haar annexatieplan op de bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever uitvoert, onthulde Israel Hayom zondag. Volgens de Israëlische krant zei een geïnformeerde bron dat de chef van het buitenlands beleid van de EU, Josep Borrell, aandringt op sancties.
Israëlische politici binnen de nieuwe coalitieregering, waaronder Likud-leider Benjamin Netanyahu en Blauw-witte leider Benny Gantz, hebben herhaaldelijk beloofd grote delen van het bezette gebied te annexeren. De annexatie van de illegale Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever maakt zelfs deel uit van het ‘vredesplan’ van de Amerikaanse president Donald Trump, bekend als de ‘deal van de eeuw’.

De krant wees er echter op dat alle belangrijke beslissingen over het buitenlands beleid bij de EU alleen kunnen worden genomen met instemming van alle 27 lidstaten van het blok. Als het tot een ​​stemming komt, is Israël van mening dat zijn bondgenoten zoals Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Tsjechië elke grote strafmaatregel die Borrell zou proberen door te drukken, zullen blokkeren.

Zweden, Ierland en Luxemburg dringen blijkbaar aan op de hardste reactie op elke annexatie, namelijk het opschorten van de associatieovereenkomst EU-Israël, die de betrekkingen tussen Brussel en Tel Aviv regelt. Ze zouden er ook op kunnen aandringen om Israël uit te sluiten van Horizon Europa, een ambitieus onderzoeks- en innovatiekader van de EU dat loopt tussen 2021 en 2027, of dat de EU zich terugtrekt uit de open skies-overeenkomst met de bezettingsstaat, die het nog moet ratificeren.

Al deze scenario’s zouden een aanzienlijke economische impact hebben, volgens Israel Hayom. Er werd ook beweerd dat Borrell bekend staat om zijn ‘vijandigheid’ tegenover Israël. Critici van de koloniale kolonistenstaat suggereren dat beschuldigingen van ‘antisemitisme’ waarschijnlijk zullen volgen.

Bron: Middleeastmonitor

BDS Nederland op Twitter