4 December 2019

De ‘vlucht’ van de Arabische joden als zet in een cynisch politiek spel.

Terwijl Israël met steun van president Trump probeert een verdwijntruc toe te passen op de Palestijnse vluchtelingen, tovert de Israëlische ambassadeur in Washington een bekend konijn uit de hoed. De joden uit de Arabische landen zouden tijdens en na de oorlog van 1948 uit angst voor ‘de Arabieren’ massaal naar Israël zijn gevlucht. Dit verhaal is al oud en het sluit aan bij de nieuwe staat Israël als vluchtheuvel voor alle joden. Het sluit ook mooi aan bij het demoniseren van moslims en hun cultuur als ‘antisemitisch’. De Israëlische ambassadeur Danny Danon wil nu dat de VN deze 800.000 joodse ‘vluchtelingen’ gaat erkennen.

Dubieuze rol Mossad

Hoe zit dat met deze vluchtelingen die zeventig jaar na dato erkend moeten worden? Het Israëlische verhaal over het vertrek van joden uit Irak, Iran, Jemen en andere landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is zeer omstreden. Ten eerste omdat deze gemeenschappen al eeuwen (sommige al 2000 jaar) vreedzaam in de Arabische wereld samenleefden met de meerderheid. Ten tweede omdat zij weliswaar de joodse godsdienst hadden maar het lokale Arabisch spraken en ook verder geïntegreerd waren in de Arabische cultuur. En ten derde omdat een groot probleem van deze Mizrahim (zoals zij in Israël worden genoemd) hun discriminatie is door de rest van joods Israël en vooral door de Ashkenasische elite (de joden uit Europa). Het meest omstreden punt rond de vluchtelingen van Danon is dat de toenmalige geheime dienst, waar later de Mossad uit voortkwam, een zeer dubieuze rol heeft gespeeld bij het vertrek van deze joden naar Israël.

Recente studie

Lees hier meer over de mizrahim en hun positie in het huidige Israël. Journalist Maarten Jan Hijmans schreef hierover recent een MA scriptie (‘Het verbazende vertrek van de Mizrahim. Hoe de Joden uit de Arabische landen alles achter zich lieten en in een paar jaar naar elders vertrokken.’)

De redactie

Foto: Mizrahim in een opvangkamp in Israël in 1950

BDS Nederland op Twitter