13 February 2020

De VN-lijst is eindelijk gepubliceerd!

De bedrijven die profiteren van de bezetting zijn door de Verenigde Naties officieel in beeld gebracht. Dit is zeer belangrijk voor de BDS-beweging, ook al is de lijst nog niet volledig. De VN-resolutie die tot de lijst heeft geleid, bepaald dat de database jaarlijks moet worden geactualiseerd. Hieronder de eerste indrukken, met dank aan de Europese BNC-coördinator.

Het officiële bericht van de van de Hoge Commissaris van de VN  – gedateerd 12 februari 2020 – is hier te vinden. Een twitterbericht en een verklaring van BDS zelf hier en hier.

Een eerste snelle bik op de lijst

Toerisme: Airbnb, Booking.com, Opodo, Edreams and TripAdvisor

Banken: Bank Hapoalim, Bank Leumi, First International Bank of Israel, Mizrahi Tefahot Bank en Israel Discount Bank

De licentiehouder van Puma in Israël: Delta Israel.

Betrokken bij de Jerusalem Light Rail: Shapir.

Verder: JCB, Mekorot, Egged, Alstom en vele andere.

 

Met dank aan Palnieuws:

Van de 15 niet-Israëlische bedrijven zijn er vier in Nederland gevestigd (Booking.com (toerisme), Tahal Group International B.V. (landbouw en water), Altice Europe N.V. (telecommunicatie) en Kardan N.V. (water en bouwen)), vijf in de VS, 3 in het Verenigd Koninkrijk en in Luxemburg, Thailand en Frankrijk elk een. Onder andere Ahold/AH staat ten onrechte niet op de lijst.

Israël heeft alle banden met voorzitter Michelle Bachelet van de VN mensenrechtenorganisatie (waar Israël nooit lid van is geweest) verbroken.

De redactie

Foto: (Joop,BNN/Vara) profiteren kan vanaf twee kanten van de muur

BDS Nederland op Twitter