12 September 2014

Demonstratie tegen Promo-event “Spot on Israel”

Mensenrechtenactivisten zullen zaterdag 13-9 rond 20.00 uur protesteren voor De Doelenzaal, Kloveniersburgwal 87,  Amsterdam tegen de culturele promotiecampagne voor de staat Israel vlak na Israels collectieve geweldscampagne jegens burgers van Gaza en de Westelijke Jordaanoever.  (Zie de facebook eventpagina)

De demonstratie vindt plaats voorafgaand aan de komst van actrice Lia Koenig van het Israelische Habimah-theatre.

Gesponsord door de Israelische Ambassade heeft St Rainbow een heel Israel-feestweekend georganiseerd  ”Spot on Israel”  op 12,13 en 14-9 , waarbij Nederland dagenlang getrakteerd wordt op Israelisch entertainment, workshops, masterclasses, debat en diner. Ook verzorgt Spot on Israel een speeddate waarbij Israelische en Nederlandse theatermakers elkaar kunnen benaderen voor samenwerking.

Onder het motto ” Spot niet met de Palestijnen, cancel Spot on Israel” verzocht het Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (docP) de verhuurder van de Doelenzaal, het Internationaal Danstheater) om de Israelische promo-event a.s. weekend te cancellen (zie voor de brief van docP hieronder).

Theatergezelschap Habimah wordt gepromoot door de zg. “Brand Israel Campaign”, de internationale campagne waarmee in opdracht van Israels Ministerie van Buitenlandse Zaken, via tournees met Israelische topartiesten, kunst en cultuur de “leuke feiten” van Israel aan de wereld verkocht worden met een politiek doel: afleiding van Israels oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen, en het opvijzelen van het negatieve imago dat Israel zichzelf bezorgt door zijn gewelddadige bezetting van Palestijns Gebied, zie

Naast haar rol van “culturele ambassadeur” voor het Zionistische regime, wordt Habimah verweten in Israels  illegale nederzettingen op te treden waarmee zij de Israelische bezetting quasi legitimeren. In 2015 ( 9 en 10 februari) staan ook alweer optredens gepland voor Habimah achter de Groene Lijn , nl in de ilegale nederzetting Ariel.  Deze opvoeringen zullen niet toegankelijk zijn voor Palestijnen, alleen voor de illegale bewoners van de nederzettingen….Habimah ondersteunt daarmee niet alleen het apartheidsbeleid van de Israelische staat maar maakt zich zelf medeplichtig aan de voortgaande bezetting en inhumane onderdrukking van Palestijnen, vinden de activisten.

14 augustus j.l. protesteerden Noren al tegen Noorse theatersamenwerking met Habimah

In 2012 waren in London grote protestacties tegen Habimah voor het Globetheatre. Emma Thompson en een waslijst Britse theatermakers eisten uitsluiting van Habimah van het  Globe theatre festival.

BDS Nederland op Twitter