26 June 2019

Essentie van Trump’s deal: deur open zetten voor annexatie Westelijke Jordaanoever

Trump – Netanyahu lijkt een winnend duo in een motor-met-zijspan. Toch kan de chaos in de Israëlische politiek wel eens roet in het eten gooien. In een belangrijk artikel in de National (Abu Dhabi) en op Mondoweiss beschrijft de in Israël wonende Jonathan Cook hoe een koorddansende Netanyahu een veroordeling wegens corruptie probeert te ontlopen. Hij is daarvoor afhankelijk van een meerderheid van tenminste één zetel in de Knesseth, het parlement in Israël. Netanyahu moet na de verkiezingen in september een regering kunnen vormen met uiterst rechtse en fascistoïde partijtjes om aan de gevangenis te ontsnappen. De grote truc van de Israëlische premier bij vorige verkiezingen was, om vlak voor de opkomstdatum met een mooie, spectaculaire boodschap voor die extreme achterban te komen. Lukt hem dat in september weer? Jonathan Cook heeft een vermoeden.

Verkiezingen in september

Vast staat dat het plan-Trump, the deal of the century, in de lucht komt te hangen als Netanyahu van het politieke toneel zou verdwijnen. Trump heeft die deal nodig om de stemmen van de fundamentalistische christenen in Amerika te winnen bij de presidentsverkiezingen volgend jaar. Vlak voor de verkiezingen in april dit jaar kwam Trump al met een groot cadeau voor Netanyahu: de Hoogvlakte van Golan, door Israël in 1973 veroverd op Syrië en van groot strategisch belang onder andere vanwege de beheersing van watervoorraden, was plotseling voor Amerika geen bezet gebied meer maar deel van Israël. In september zou er volgens Cook wel eens grof geschut nodig kunnen zijn om Netanyahu weer aan een verkiezingszege te helpen.

Annexatie delen van de Westoever?

Begin deze maand kwam David Friedman, fervent voorstander van de kolonisatiepolitiek en door Trump benoemd tot ambassadeur in Israël, met twee mededelingen. Eén: Israël bevond zich aan de kant van God (on the side of God). Van Amerikaanse evangelicale christenen is bekend dat zij meer informatie hebben over goddelijke intenties maar uit de mond van de Amerikaanse ambassadeur is dit nieuw. Twee: Israël heeft het recht om grote delen van de Westelijke Jordaanoever te behouden (the “right to retain” much of the West Bank). En daar gaat het Friedman om. Belangrijk is dat dit niet door Trump werd tegengesproken. Cook vermoed dat de uitspraak van Friedman erop duidt dat de Amerikaanse regering zich niet zal verzetten als Netanyahu in september kort voor de stembussen open gaan, de deur open zet voor het annexatieproces. Europese politici oefenen zich in stilzwijgen …

De redactie

Foto: Palestijns hotel met uitzicht op de apartheidsmuur

BDS Nederland op Twitter