10 October 2020

Filmacteur Mark Ruffalo ‘The Avengers’, glashelder over Israël

De Amerikaanse acteur Mark Ruffalo, bekend o.a. van ‘De Hulk’, spreekt zich duidelijk uit voor de Palestijnen: zij lijden onder een ‘asymmetrische oorlog’ door Israël.

Mark Ruffalo was afgelopen woensdag te gast in de tv-show van Mehdi Hasan en veroordeelde, niet voor de eerste keer, de ‘oorlog’ tegen de Palestijnen. Er is geen reden waarom een bondgenoot van de VS (Israël, red.) niet gehouden zou worden aan dezelfde standaards als andere landen, zei Ruffalo. Hij vertelde ook dat hij tot zijn opvattingen was gekomen door gesprekken met Palestijnen en het luisteren naar hun verhalen: ‘hearing their stories’. “Je ziet deze asymmetrische oorlogsvoering en het geweld tegen hen, en wie betaald daarvoor de prijs? Gewone burgers. Wat ik zie is fout!

Opvallend is wat Ruffalo zei over de reacties op eerdere uitspraken van hem over wat er gaande is in de bezette gebieden. Nadat hij zich daarover had uitgesproken werd hij uitgemaakt voor ‘antisemiet. Dat was ‘behoorlijk pittig (really tough) om te horen’. Hij verbaasde zich over het feit dat zoveel mensen zo extreem reageren wanneer je spreekt over dit soort ongelijkheid.

Mark Ruffalo is geen nieuwkomer in het Israël kritische gezelschap binnen de Amerikaanse media en filmindustrie. In 2014 protesteerde hij tegen het bombarderen van de bevolking van Gaza. Ook steunde hij Bernie Sanders en Jeremy Corbyn met hun kritiek op de steun van hun regeringen voor Israël. Hij waarschuwt nu de Amerikaanse kiezers voor Trump.

De redactie

Foto: Mark Ruffalo

BDS Nederland op Twitter