8 October 2017

Giro d’Italia medeplichtig aan Israels schendingen van internationaal recht en Palestijnse rechten

De organisatoren van de Giro d’Italia stellen dat de wielerwedstrijd een sportieve gebeurtenis is en niets met politiek heeft te maken. Maar zoals in dit artikel en in de afbeeldingen onweerlegbaar wordt aangetoond helpt de Giro d’Italia, in ruil voor miljoenen dollars aan sponsorgeld, de Israelische regering om in een valse voorstelling van zaken bezet Oost Jeruzalem als deel van Israel en van de ondeelbare hoofdstad neer te zetten, werkt het samen met bedrijven die in illegale nederzettingen opereren en verspreidt het beelden en berichten waarin een zorgvuldig ontworpen valse voorstelling van zaken wordt gegeven en daarmee een rookgordijn opwerpt over Israels militaire bezetting en apartheidspolitiek tegen Palestijnen.

De Giro d’Italia versterkt Israels illegale claim van soevereiniteit over de gehele stad Jeruzalem terwijl Italië, de EU, de VN en de hele wereld Israels soevereiniteit over Oost Jeruzalem niet erkennen, evenals WELK deel van Jeruzalem dan ook, Oost of West, als de hoofdstad van Israel.

Op de Facebook, Twitter en Instagram startpagina’s van de Giro staan afbeeldingen die een deel van de Oude Stad in bezet Oost Jeruzalem tonen, en natuurlijk de gouden Rotskoepelmoskee, met het opschrift: “Welcome Israel – Big Start 2018”. (zie ook afbeelding boven dit artikel)

Als één foto meer dan 1000 woorden zegt, dan zegt één opzettelijk misleidende afbeelding meer dan 1000 propaganda-artikelen waarin Israels militaire bezetting van Oost Jeruzalem, inclusief de Oude Stad, compleet wordt genegeerd.

Giro artikel plaatje route door Jeruzalem groot

 

Op de officiële routekaart van het parcours in Jeruzalem wordt niet alleen geen onderscheid gemaakt tussen Israel en bezet Oost Jeruzalem, maar ook staat ‘Jerusalem ‘ precies boven bezet Oost Jeruzalem en suggereert daarmee ten onrechte dat Oost Jeruzalem deel uitmaakt van een verenigd Jeruzalem onder Israelisch bestuur. Ook het promotiefilmpje, gemaakt door het Israelisch ministerie voor Toerisme en gepubliceerd op het Youtube kanaal van de Giro d’Italia, laat Oost Jeruzalem met de Oude Stad zien alsof dit deel uitmaakt van het verenigde Jeruzalem, hoofdstad van Israel.

book your trip promotiefilmpje

Het Israelisch productiebedrijf Comtec Group, organisator van dit evenement, rekent onder zijn klanten niet alleen Israelische overheidsdiensten met een lange geschiedenis van betrokkenheid bij Israels ernstige schendingen van internationaal recht, maar bijvoorbeeld ook Golan Heights Winery, die illegaal produceert op de bezette Golan Hoogten.

Giro artikel plaatje gazelle di sport 3Op het kaartje in het in het logo van de Giro d’Italia Big Start is duidelijk te zien dat het vervoer tussen Jeruzalem en Haifa (stippellijn) over de Snelweg 1 gaat, dwars door de Latrun-enclave in bezet Palestijns gebied. Dat de bezette Westelijke Jordaanoever en Gazastrook niet als zodanig zijn gemarkeerd en alleen met een stippellijn worden aangeduid, wekt de valse indruk dat deze gebieden deel uitmaken van Israel, evenals de bezette Syrische Golan Hoogten.

De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat zei: “Wij zijn er trots op dat wij een van de grootste en meest prestigieuze sportevenementen in de wereld en het grootste sportevenement dat ooit in Israel is gehouden, hier in Jeruzalem mogen organiseren. Honderden miljoenen kijkers over de hele wereld zullen zien hoe sommige van de beste wielrenners ter wereld langs de muren van de Oude Stad van Jeruzalem en onze historische plaatsen fietsen. Onze boodschap aan de wereld is duidelijk: Jeruzalem, hoofdstad van de staat Israel, staat open voor iedereen.”

De woorden “de hoofdstad van de Staat Israel” zijn op de Giro website uit dit citaat verwijderd in een poging om uitspraken, die overduidelijk niet in lijn zijn met het standpunt van de Italiaanse regering en internationale afspraken, te verdoezelen.

Het feit dat deze zeer racistische en koloniale gemeente nauw samenwerkt met de Giro d’Italia spreekt boekdelen over de betrokkenheid bij het maskeren van Israels militaire bezetting en apartheidspolitiek van deze ogenschijnlijke ‘alleen maar sport’ wedstrijd. De Israelische gemeenteraad van Jeruzalem heeft een belangrijke rol gespeeld bij grove schendingen van Palestijnse mensenrechten, zoals het verwoesten van huizen en de omvangrijke bouw van illegale alleen-voor-joden nederzettingen waarvoor geleidelijk aan oorspronkelijke Palestijnse gemeenschappen uit en rond bezet Oost Jeruzalem verdreven werden – een oorlogsmisdaad onder internationaal recht.

Voortbordurend op de valse voorstelling van zaken dat bezet Oost Jeruzalem deel van Israel uitmaakt, luidt de officiële beschrijving van de etappe in Jeruzalem als volgt:

“De 2018 Giro d’Italia opent op vrijdag 4 mei met een individuele tijdrit in Jeruzalem over een zeer technisch parcours en eindigt dicht bij de muren van de Oude Stad. Met talrijke bochten in de straten van de stad en kleine beklimmingen en afdalingen loopt de route langs monumenten waaronder het Parlement (Knesset) en de historische muren. De eindsprint is bergopwaarts, met een lichte tot moeilijkere hellingsgraad.”

[Accent toegevoegd door vetgedrukte woorden]

De belangrijkste Italiaanse sportkrant, uitgegeven door de wielersportorganisatie RCS MediaGroup, schrijft over de bekendmakingsceremonie dat de tijdrit in Jeruzalem “finisht vlakbij de muren van de oude stad” en “langs een aantal symbolische plekken gaat zoals het Parlement (Knesset) en de historische muren.”

In een van de grootste Italiaanse dagbladen, Corriere della Sera, ook eigendom van de RCS MediaGroup staat: “Een individuele tijdrit langs de Oude Stad van Jeruzalem, startend en eindigend bij de Jaffa Poort of Toren van David Poort.” Het gebruik in deze krant van de Israelische koloniale benaming ‘Toren van David’ als beschrijving van een 17e-eeuwse islamitische Palestijnse minaret is een vorm van medeplichtigheid in Israels illegale toe-eigening en koloniseren van Palestijns erfgoed.

Vertaling van artikel op www.bdsmovement.net

 

 

BDS Nederland op Twitter