6 August 2020

Goede berichten en één slecht bericht

Mahmoud Nawajaa zit nog gevangen

Zijn detentie werd deze week met vijftien dagen verlengd op verzoek van de Shin Beth, de binnenlandse veiligheidsdienst. Er dringt zoals gebruikelijk geen informatie door over hoe het hem vergaat na zijn arrestatie, als een zware misdadiger midden in de nacht. Bekend is dat politieke gevangenen slecht tot zeer slecht worden behandeld door de ondervragers die ‘de veiligheid van Israël’ moeten bewaken. Zoals wij afgelopen zaterdag al meldden werd de coördinator voor de internationale BDS campagne in zijn huis bij Ramallah gearresteerd en gevangen gezet in Israël.

Omar Barghouti, mede-oprichter van BDS wijst op de grote rol die de Shin Beth al jaren speelt in de vervolging van strijders tegen de Israëlische apartheid: ‘Dit is het script van de onderdrukking door de Shin Beth … het doet denken aan de apartheid in Zuid-Afrika … geen aanklacht, geen snipper bewijs … extreme beschuldigingen, zodat de militaire rechtbanken hun stempels op de veroordelingen kunnen zetten’. De acties voor de vrijlating van Nawajaa gaan door.

Een positief punt bij dit slechte bericht: Duizend Israëliërs hebben in een verklaring, waarin zij ook de BDS-boycot steunen, om vrijlating van Nawajaa gevraagd.

Universiteit Manchester desinvesteert

Ander nieuws en deze keer goed: de Universiteit van Manchester in Engeland trekt $5 miljoen aan investeringen terug uit de bedrijven Caterpillar en Booking.com. Activisten tegen de Israëlische apartheid voerden al een aantal jaren actie tegen die beleggingen. Bulldozers van Caterpillar zijn berucht om hun rol bij het verwoesten van Palestijnse huizen. Booking Holdings Inc. komt voor op de database van de VN die op 12 februari dit jaar bekend werd en waarop bedrijven staan die medeplichtig zijn aan de mensenrechtenschendingen in de bezette gebieden. Studenten van Apartheid off Campus spreken van een keerpunt: “The divestment victory at Manchester, the largest university in Europe, is expected to be a watershed moment for the BDS movement on campuses in the UK”.

Amnesty: geen studenten naar nederzettingen!

Amnesty International heeft zich aangesloten bij het protest tegen Britse universiteiten die studenten naar bezet Oost-Jeruzalem sturen in het kader van ‘uitwisseling’. Die universiteiten werken op deze manier actief mee aan ‘een heel systeem van illegaliteit, discriminatie en exploitatie’. Het gaat onder andere om topuniversiteiten als die van Oxford, Manchester en Leeds, die een uitwisselingsprogramma hebben met de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (HUJ). Veel van die studenten overnachten in faciliteiten in een Palestijns gebied dat bezet wordt door Joodse kolonisten.

Sommige universiteiten beginnen zich ongemakkelijk te voelen. De School of Oriental and African Studies (SOAS) deelde mee aan het eind van dit academisch jaar de uitwisseling te zullen stoppen. De University of West London (UWL) heeft eveneens dit partnerschap met de HUJ opgezegd. Een actievoerende student: ‘SOAS and UWL ceasing links with Hebrew University is a milestone in our academic boycott campaign, setting a precedent for other universities in the UK to break their links with Israel’s apartheid regime.’ Andere universiteiten zeiden niet op de hoogte te zijn geweest van de achtergrond van de locatie waar hun studenten werden ondergebracht.

De redactie

Foto: Mahmoud Nawajaa

BDS Nederland op Twitter