5 June 2019

Google Maps maakt van Palestijnse steden spooksteden

Wie kolonisten in een illegale nederzetting wil bezoeken heeft geen probleem: Google Maps. Maar voor Palestijnen heeft Google iets spookachtigs. Op de plek waar in werkelijkheid het beruchte Qalandia Checkpoint ligt, zien wij alleen een paar onschuldige rotondes en een winkel voor auto onderdelen. De Westelijke Jordaanoever is door onze vertrouwde Amerikaanse zoekmachine namelijk etnisch gezuiverd. Maar dan grondig: vrijwel alle sporen van Palestijns leven bestaan niet in de wereld volgens Google Maps.

Geen weg naar Jericho

Als wij al een Palestijnse stad op de kaart zien – Jericho bijvoorbeeld – dan begint daar meteen het probleem zodra wij de route van, pak weg, Jeruzalem naar deze beroemde en iconische stad op het scherm willen hebben. Hoewel de afstand slechts ruim een uur met de auto is, kan de grootste zoekmachine van de wereld geen route vinden: “can’t find a way there”. De meeste Joodse Israëli’s zullen daar geen probleem mee hebben want in Jericho “woont niemand”. Zij zullen zoeken naar de vlak bij Jericho gelegen nederzetting Beit HaArava waar familie en vrienden wonen. Google vindt meteen drie routes; kiezen maar!

Is dit een incidenteel foutje van Google? Nee, als je waar dan ook op de ‘Westbank’ van de ene grote stad naar de andere wil – van Bethlehem naar Hebron of Jericho, enzovoort – dan verschijnt de mededeling, “Sorry, we could not calculate driving directions from…” Mondoweiss heeft deze hulpvaardigheid van Google bij de etnische zuivering Palestina vergeleken met de beroemde roman ‘1984’ van George Orwell. Daarin zorgt de dictator ervoor dat alle feiten uit de werkelijkheid worden aangepast aan de van bovenaf opgelegde waarheid. Zie ook verder de uitstekende reportage op Mondoweiss, ‘Palestinian cities are ghost towns between settlements, on Google Maps’.

De redactie

Afbeelding: de verdwijning van Qalandia, volgens Google Maps

BDS Nederland op Twitter